Kardiolozi prvi put izveli proceduru zamene zaliska pomoću katetera

Kardiolozi prvi put izveli proceduru zamene zaliska pomoću katetera

Kardiolozi sa UV Medicine Heart Institute nedavno su izveli prvu proceduru na svetu, odvojili i izvukli klip uređaj sa mitralne valvule pacijenta i postavili zamenski biološki zalistak – sve to kroz kateter. Ranije se ovaj niz zadataka obavljao samo putem otvorene hirurgije.

Pacijent, Džon Stinmajer, 76, iz Belingema, Vašington, otpušten je ove nedelje iz Medicinskog centra Univerziteta Vašington u Sijetlu. Njegova nova mitralna valvula dobro funkcioniše, rekao je dr Džejms Mekejb, koji je vodio proceduru kateterizacije 27. aprila.

Godinama je Stinmajerova energija opadala jer je loša zaptivka između dva krila njegovog mitralnog zaliska dozvoljavala krvi da curi unazad u levu pretkomoru. Takva „regurgitacija“ je uobičajen problem sa srčanim zaliscima sa kojim, u blagim slučajevima, neko može da živi godinama, ali u teškim slučajevima zahteva medicinsku intervenciju.

„To je dosta uticalo na moj život“, rekao je Steenmeier o svom otkazanom ventilu. „Došlo je do tačke da nisam mogao ništa da uradim sa kadetima“, rekao je on, govoreći o svojoj ulozi komandnog oficira okruga Vhatcom za Sea Cadets, program za razvoj mladih koji sponzoriše američka mornarica.

Njegovi kardiolozi u Belingemu su 2021. utvrdili da više ne može da čeka, ali i da je operacija previše rizična. Steenmeier je podvrgnut proceduri zasnovanoj na kateteru za implantaciju MitraClip-a, uređaja nalik na štipaljku za odeću koji je spojio dva krila njegovog mitralnog zaliska zajedno kako bi poboljšao njihovo zatvaranje. Nažalost, ubrzo nakon toga, njegovi lekari su shvatili da klip nije dovoljno smanjio curenje.

U avgustu 2022. upućen je na UV Medicine. „Bio sam spreman da sastavim svoj testament“, rekao je Steenmeier, „tako da je ovo došlo baš u pravo vreme“.

Mekejb je rekao da rutinski šalje pozive regionalnih kardiologa sa pitanjem: „Hej, ne znamo šta da radimo za ovog pacijenta. Možete li pomoći?“ Dakle, počinjemo sa prilično otvorenom knjigom.“

Njegova prva misao je bila da bi, kao i kod drugih pacijenata u ovoj situaciji, Steenmeier mogao imati koristi od dodatnog MitraClip-a.

Na kraju, naslage kalcijuma na jednoj strani Steenmeierove mitralne valvule donele su odluku za Mekejba: Pošto će nastaviti da se šire i smanjuju obim zaliska, nisu mogli da se postavljaju dodatni MitraClips. Činilo se da je naknadna potvrda da Steenmeier nije izvodljiv za operaciju iscrpila njegove mogućnosti.

McCabe se obratio Edvards Lifesciences, kompaniji koja proizvodi zamjenske ventile. Jedan od njegovih novih uređaja, mitralna valvula postavljena kateterom, trenutno se testira u nacionalnom kliničkom ispitivanju. Mekejb je glavni istraživač UV Medicine u tom suđenju.

Pitao je Edvardsa: Ako postoji način da se ukloni Steenmeier-ov MitraClip bez operacije, da li bi on mogao biti uzet u obzir za test uređaj? Odgovor je bio kvalifikovano da; Steenmeier nije mogao da bude uključen u ispitivanje, ali bi mogao da dobije test ventil ako bi američka Uprava za hranu i lekove odobrila izuzeće za saosećajnu upotrebu.

Dobijanje odobrenja trajalo je šest meseci. „Tokom tog vremena, napravili smo plan koji je iskoristio naše iskustvo od prošle godine“, rekao je Mekejb, opisujući još jednu proceduru katetera „prvi bilo gde“ u kojoj je korišćen elektrokauter za odsecanje benignog tumora od unutrašnjeg srčanog zida pacijenta i njegovo uklanjanje u mala korpa.

On je opisao Steenmeierovu proceduru: „Isecali smo zadnji letak, i dok smo držali klip, isekli smo prednji letak i zatim ga uvukli nazad u ovu korpu. Morali smo da ga izvučemo iz leve pretkomora preko zida između dve pretkomore, gde smo napravili rupu, u velikom omotaču u njegovoj unutrašnjoj šupljoj veni, a zatim smo je uklonili.

„Samo pokušavamo da oponašamo operaciju za ljude koji ne mogu da se operišu“, rekao je Mekejb. „Drago nam je što je gospodin Steenmeier dobro.

Ni Edvards Lifesciences ni Medtronic, drugi proizvođač transkateterske mitralne valvule u kliničkom ispitivanju, nisu bili svesni prethodne procedure koja je uključivala njihov uređaj i ekstrakciju MitraClip-a na bazi katetera, potvrdio je Mekejb.

Mekejbu je u postupku pomagala dr. Gabriel Aldea i David Elison i kardiovaskularni tehnolog Bailei Benton sa UV Medicine Heart Institute.