Zelenski: Sa Putinom ne može biti posredovanja, on je ubica

Zelenski: Sa Putinom ne može biti posredovanja, on je ubica

Volodimir Zelenski naglašava da je za uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini potreban akcioni plan koji treba da se izradi, ali bez učešća Rusije.

„Ne trebaju nam posrednici između Ukrajine i agresora koji je zauzeo naše teritorije. Trebalo bi da razvijemo akcioni plan za mir, pravičan mir u Ukrajini“, rekao je Zelenski italijanskim medijima, prenosi Ukrinform.

On je rekao da Ukrajina takođe poziva papu da učestvuje u izradi plana.

Zelenski je rekao da Ukrajina već zna posledice „posredovanja“ sa Putinom u Normandijskom formatu, kada se tehnički nivo odvijao na platformi Minsk i kada su Rusi na privremeno okupiranim teritorijama izdavali pasoše lokalnim stanovnicima, zabranili Ukrajinski jezik, obrazovanje i ukrajinska crkva.

Sa Putinom ne može biti posredovanja – on je ubica“, naglasio je predsednik.

Na pitanje o njegovoj spremnosti da razgovara sa šefom države agresora, Zelenski je rekao: „Ne, nema o čemu da se priča“.

Istovremeno, predsednik Ukrajine je izrazio uverenje da je Rusija oslabila i da će Putin možda „preduzeti neki diplomatski korak”, ali će agresor za godinu dana ponovo „masovno doći da nas ubije”.

„Izlaz definitivno postoji. Ići ćemo u kontraofanzivu i potisćemo [Rusku Federaciju] nazad, to će se sigurno desiti. Podrška njemu [Putinu] u društvu će se smanjiti, imaće unutrašnje probleme i rešiće njih, pronađite određene korake, siguran sam u to. Naša motivacija će se samo povećavati. Paralelno ćemo organizovati samit o našoj formuli mira, uključićemo što veći broj ljudi, stručnjaka i zemalja i izraditi plan jasan za implementaciju Neke tačke će biti sprovedene bez predstavnika Rusije, a neki predstavnici će biti potrebni kasnije“, rekao je Zelenski.

On je takođe izrazio uverenje da će kada Ukrajina uđe u administrativne granice Krima, Putinova podrška unutar Rusije opasti i „njegov uži krug, biznis će izvršiti pritisak na njega da pronađe izlaz. I moraće da ga pronađu“.

Ostalo je malo vremena“, dodao je Zelenski.