Nemačka najavljuje paket vojne pomoći Ukrajini od 3 milijarde dolara uoči očekivane posete Zelenskog

Nemačka najavljuje paket vojne pomoći Ukrajini od 3 milijarde dolara uoči očekivane posete Zelenskog

Nemačka će Ukrajini pružiti dodatnu vojnu pomoć vrednu više od 2,7 milijardi evra, uključujući tenkove, protivvazdušne sisteme i municiju, saopštila je u subotu vlada, prenosi AP.

To je saopšteno uoči prve posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Nemačkoj otkako je Rusija napala njegovu zemlju prošle godine.

Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Berlin najnovijim paketom oružja želi da pokaže „da je Nemačka ozbiljna u svojoj podršci“ Ukrajini.

„Nemačka će pružiti svu pomoć koju može, koliko god bude potrebno“, rekao je on.

Očekivana poseta Zelenskog za vikend — koju nemački zvaničnici još uvek nisu javno potvrdili iz bezbednosnih razloga — smatra se u Berlinu znakom da su se odnosi između Ukrajine i Nemačke značajno poboljšali nakon kamenitog mesta.

Kijev je dugo bio sumnjičav prema oslanjanju Nemačke na rusku energiju i podršku gasovodima Severni tok koji zaobilaze Ukrajinu, koju brani tadašnja kancelarka Angela Merkel.

Njen naslednik, Olaf Šolc, pristao je da postepeno ukine uvoz ruske energije nakon invazije, ali je u početku oklevao da Ukrajini obezbedi smrtonosno oružje, strahujući da bi Nemačka mogla da bude uvučena u sukob.

Sa Vašingtonom, Varšavom i Londonom koji su otvorenije podržavali napore Ukrajine da se odbrani, Berlin je dobio hladno diplomatsko rame od Kijeva.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je prošle godine bio nepozvan iz Ukrajine, što je izazvalo nezadovoljstvo Nemačke, koja je istakla da je Kijevu dala značajnu finansijsku pomoć i primila više od milion ukrajinskih izbeglica. Šolc je na kraju posetio Kijev sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i drugim liderima u junu.

Iako sporo pruža vojnu pomoć, Nemačka je od tada postala jedan od najvećih dobavljača oružja Ukrajini, što je ključno dalo zeleno svetlo za isporuku savremenih borbenih tenkova poput sopstvenih Leopard 1 i 2, zajedno sa sofisticiranim protivvazdušnim sistemima potrebnim za odbraniti napade dronovima i raketama.

Novi paket vojne pomoći, koji je prvi objavio nemački nedeljnik Der Spiegel, uključuje 30 tenkova Leopard 1 A5, 20 oklopnih transportera Marder, više od 100 borbenih vozila, 18 samohodnih haubica, 200 izviđačkih dronova, četiri IRIS-T SLM protiv- avionskih sistema i druge opreme protivvazdušne odbrane. To dolazi nakon što su ukrajinski vojni komandanti rekli da su njihove trupe povratile više teritorije od ruskih snaga u blizini istočnog grada Bahmuta usred spekulacija o mogućoj kontraofanzivi Kijeva.

Ukrajinski predsednik će doputovati iz Rima, gde će se u subotu sastati sa papom Franjom i italijanskim premijerom Đorđom Melonijem.

Berlinska policija je u nedelju uvela bezbednosni kordon u većem delu vladinog okruga glavnog grada.

Nakon sastanka sa Šolcom i drugim visokim zvaničnicima u kancelariji, očekuje se da dvojica lidera odlete u zapadni grad Ahen kako bi Zelenski primio Međunarodnu nagradu Karla Velikog koja je dodeljena njemu i narodu Ukrajine.

Organizatori kažu da nagrada priznaje da je njihov otpor protiv ruske invazije odbrana „ne samo suvereniteta njihove zemlje i života njenih građana, već i Evrope i evropskih vrednosti“.

Zelenski je poslednji put posetio Berlin u julu 2021. On je takođe prisustvovao Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sledećeg februara, nekoliko dana pre nego što je Rusija pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu.