Nemački železnički sindikat otkazao je planirani dvodnevni štrajk nakon što poslodavci ispune zahteve za minimalnu platu

Nemački železnički sindikat otkazao je planirani dvodnevni štrajk nakon što poslodavci ispune zahteve za minimalnu platu

Sindikat koji predstavlja više od 200.000 železničkih radnika u Nemačkoj saopštio je u subotu da otkazuje planove za dvodnevni štrajk nakon što su poslodavci ispunili jedan od njegovih ključnih zahteva.

Sindikat EVG-a je ranije ove nedelje rekao da će njegovi članovi izaći na 50 sati od nedelje kasno do utorka kasno. Željeznička kompanija Deutsche Bahn rekla je da bi to uticalo na sva putovanja na velike udaljenosti tokom tog perioda i upozorila da većina regionalnih vozova takođe neće saobraćati.

Deutsche Bahn je zatražio sudsku zabranu štrajka u subotu, insistirajući da je pristao na zahtjev sindikata da minimalna plata od 12 eura na sat bude osigurana kroz osnovnu platu, a ne bonuse.

Pregovori o širem dogovoru se nastavljaju.

Kompanija je ponudila jednokratne isplate bez poreza i povećanje od 10% za grupe sa niskim i srednjim platama, kao i 8% za one sa višim platama. EVG je tražio povećanje od 12%, rekavši da želi sporazum koji važi 12 meseci, a ne 27 meseci koje je predložio Deutsche Bahn.

Štrajk, koji bi pogodio desetine drugih železničkih kompanija, kao i teretni saobraćaj, bio bi jedan od najvećih u poslednjih nekoliko godina, nakon prethodnog masovnog napuštanja u aprilu.