Astronomi „zbunjeni“ najvećom kosmičkom eksplozijom koju su primetili

Astronomi „zbunjeni“ najvećom kosmičkom eksplozijom koju su primetili

Astronomi su u petak saopštili da su identifikovali „najveću“ kosmičku eksploziju ikada uočenu, vatrenu loptu 100 puta veću od našeg Sunčevog sistema koja je iznenada počela da bukti u dalekom svemiru pre više od tri godine.

Dok su astronomi ponudili ono što misle da je najverovatnije objašnjenje za eksploziju, oni su naglasili da je potrebno više istraživanja da bi se razumeo zbunjujući fenomen.

Eksplozija, nazvana AT2021lvk, nije najsjajniji blic ikada uočen u svemiru. Taj rekord i dalje drži rafal gama zraka u oktobru koji je dobio nadimak BOAT – za Najsjajnije svih vremena.

Filip Vajzman, astrofizičar sa britanskog Univerziteta u Sautemptonu i vodeći autor nove studije, rekao je da se AT2021lvk smatra „najvećom“ eksplozijom jer je oslobodila mnogo više energije u poslednje tri godine nego što je proizvela BOAT-ov kratki bljesak.

Vajzman je rekao za AFP da je to „slučajno otkriće“.

Prolazni objekat Zvicki u Kaliforniji prvi put je primetio AT2021lvk tokom automatizovanog pregleda neba 2020.

Ali „u osnovi je stajao u bazi podataka“ sve dok ga ljudi nisu primetili sledeće godine, rekao je Vajzman.

Tek kada su ga astronomi, uključujući Vajzmana, pogledali kroz moćnije teleskope, shvatili su šta imaju u rukama.

Analizirajući različite talasne dužine svetlosti, utvrdili su da je eksplozija udaljena otprilike osam milijardi svetlosnih godina.

To je mnogo dalje od većine drugih novih bljeskova svetlosti na nebu – što znači da eksplozija iza toga mora biti daleko veća.

Procenjuje se da je oko dva biliona puta svetlije od Sunca, rekao je Vajzman.

Astronomi su istražili nekoliko mogućih objašnjenja.

Jedna je da je AT2021lvk zvezda koja eksplodira – ali blic je 10 puta svetliji od bilo koje ranije viđene „supernove“.

Druga mogućnost je ono što se naziva događaj plime i oseke, kada je zvezda pocepana dok je usisana u supermasivnu crnu rupu. Ali AT2021lvk je i dalje tri puta svetliji od tih događaja, a Vajzman je rekao da njihovo istraživanje nije pokazalo u ovom pravcu.

Jedini donekle uporediv svetli kosmički događaj je kvazar, kada supermasivne crne rupe gutaju ogromne količine gasa u centru galaksija.

Ali imaju tendenciju da trepere u svetlini, rekao je Vajzman, dok je AT2021lvk iznenada počeo da sija ni iz čega pre tri godine, i još uvek bukti.

„Ovo što nikada ranije nismo videli – jednostavno je došlo niotkuda“, rekao je Vajzman.

U novoj studiji, objavljenoj u Monthli Notices of the Roial Astronomical Societi, međunarodni tim istraživača izložio je ono što veruje da je najverovatniji scenario.

Njihova teorija je da masivni, pojedinačni oblak gasa – oko 5.000 puta veći od Sunca – polako troši supermasivna crna rupa.

Ali Vajzman je rekao da „u nauci nikad nema sigurnosti“. Tim radi na novim simulacijama da vidi da li je njihova teorija „potpuno verovatna“, dodao je on.

Jedan od problema može biti to što se supermasivne crne rupe nalaze u centru galaksija – za eksploziju ove veličine, očekivalo bi se da će galaksija biti ogromna kao Mlečni put, rekao je Vajzman.

Ali niko nije uspeo da uoči galaksiju u blizini AT2021lvk.

„To je apsolutna zagonetka“, priznao je Vajzman.

Sada kada astronomi znaju šta da traže, oni pretražuju nebo da vide da li su druge slične eksplozije propuštene.

© Agencija Frans pres