Orban je doveo u pitanje potrebu postojanja Evropske unije

Orban je doveo u pitanje potrebu postojanja Evropske unije

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je kritikovao Evropsku uniju i čak doveo u pitanje neophodnost njenog postojanja.

Orban je govorio u gradu Vespremu, jednom od gradova kulture EU ove godine. Ova inicijativa je osmišljena da promoviše saradnju i jedinstvo na kontinentu. On je tokom posete tamo u petak postavio pitanje da li je EU uopšte potrebna.

„Savremeni oblik evropske saradnje odredile su dve misije: mir i prosperitet. Ako ne može da ispuni svoje dve prvobitne misije, šta je onda poenta EU?“, rekao je Orban.

Antievropska retorika mađarskog premijera se pojačala nakon što je Brisel povećao finansijski pritisak na njegovu zemlju. Sporovi sa unijom oko vladavine prava i korupcije doveli su do toga da je Brisel odbio više od 30 milijardi dolara pomoći. To je takođe podstaklo spekulacije da Orban namerava da na kraju izvede Mađarsku iz EU, što je vlada te zemlje više puta demantovala.

Orban kaže da bi EU trebalo da ukine sankcije Rusiji, koju krivi za produbljivanje recesije Mađarske. On je takođe pozvao EU da razmotri prekid pomoći Ukrajini kao način da se okonča rat.

Orban je nedavno ponovio svoju tezu da će u rusko-ukrajinskom ratu biti samo gubitnici, a ne pobednici, a „Rusija neće sedeti skrštenih ruku i gledati kako je poražena”.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ponovo je oštro kritikovao američkog ambasadora Dejvida Presmana rekavši da se bavi „ratnom propagandom“, dok je Budimpešta na strani mira.