Liverpul je spreman za finale Pesme Evrovizije

Liverpul je spreman za finale Pesme Evrovizije

Veliko finale pankontinentalnog takmičenja pop muzike održava se u subotu u Liverpulu. Ovogodišnja tema je „ujedinjena muzikom“, a događaj spaja dušu engleskog lučkog grada koji je rodio Bitlse sa duhom ratom razorene Ukrajine.

Britanija je domaćin događaja u ime Ukrajine, koja je pobedila na prošlogodišnjem takmičenju, a emisiju će otvoriti nastup Kaluškog orkestra, ukrajinskog folk-repa benda koji je osvojio trofej 2022. sa svojom lirskom i prkosnom pesmom „Stefania. ”

Dok takmičari iz zemalja finalista budu učestvovali u paradi zastave u stilu Olimpijskih igara, nastupiće uživo ukrajinski izvođači, uključujući Džamalu, Tinu Karol i Verku Serdučku — sve prethodne takmičarke Evrovizije. Britanac Sem Rajder, koji je prošle godine osvojio drugo mesto, takođe bi trebalo da nastupi, a grupa bivših velikana Evrovizije izvešće set klasičnih pesama Liverpula.

Zatim, 26 izvođača će imati po tri minuta da spoje upečatljive melodije i spektakl koji bode oči u predstave koje mogu osvojiti srca miliona gledalaca. Među favoritima su švedska pevačica Loreen – pobednica Evrovizije 2012., koju su kladionice savetovale da ponovo osvoji titulu sa svojom moćnom baladom „Tattoo“ – i Finska Kaarija, izvođač sa Energizer zečinom energijom i jezivim zelenim bolero koji je postao od metala gromala slatkom pevaču na partijskoj himni „Cha Cha Cha“.

Na neobičnom kraju lestvice su antiratna rok opera „Mama ŠČ!” od hrvatskog Let 3, koji ima sklonost da se skine do donjeg veša na sceni, i austrijskog dua Teia & Salena „Vho the Hell is Edgar?“ — oda Edgaru Alenu Pou koja takođe kritikuje skromne honorare koje muzičari zarađuju od servisa za striming.

Rok je neobično dobro zastupljen na takmičenju koje ima tendenciju da favorizuje živahni pop. Slovenački Joker Out, nemački Lord of the Lost i australijski Voiager su svi gitarski zapisi.

Aktuelnog šampiona Ukrajinu predstavlja Tvorchi, elektronski duo koji može odati priznanje otpornosti zemlje na „Heart of Steel“. Učesnica iz Britanije je Mae Muller, sa svojom himnom o raspadu „I Vrote a Song“.

Oko 6.000 fanova će gledati šou u areni, a još desetine hiljada u zoni za fanove Evrovizije pored Liverpulovih dokova i na događajima na velikim ekranima širom Ujedinjenog Kraljevstva. Globalna televizijska publika procenjena je na 160 miliona.

Usred muzičke proslave, gledaoci će se podsetiti na brutalnu cenu ruske invazije na Ukrajinu, iako organizatori kažu da su odbili zahtev predsednika Vladimira Zelenskog da uputi video obraćanje. Evropska radiodifuzna unija saopštila je da bi to narušilo „nepolitičku prirodu događaja“.

Pobednika će odlučiti čuveno složen sistem Evrovizijskog žirija i glasanja javnosti, pri čemu se svaki čin nada da će izbeći poniženje dobijanja „nula poena“ – nula poena.

Osnovana 1956. godine, Evrovizija je evropska kulturna institucija koja je dala vrhunske zvezde – ABBA i Selin Dion su obe prošle pobednice – pored izvođača čije su karijere potonule bez traga.

To je bezobzirno kampan događaj koji se dugo smatrao zadovoljstvom zbog krivice – posebno u Velikoj Britaniji, gde su godine loših rezultata okrivljene geopolitikom i Bregzitom, a ne lošim kvalitetom britanskih kandidata.

Ali Rajderovo drugo mesto 2022. pomoglo je da se obnovi kredibilitet Evrovizije u Britaniji.

Domaćin BBC Evrovizije Grejem Norton, koji će predstaviti finale zajedno sa zvezdom „Ted Laso“ Hanom Vadingem, britanskom pevačicom Alešom Dikson i ukrajinskom rok zvezdom Džulijom Saninom, rekao je da su dani zezanja na Evroviziji prošli.

„Uvek je postojalo nešto nostalgično, kičasto i šaljivo – i ostalo je malo toga, ali, zapravo, sada je to samo gomila sjajnih pop pesama“, rekao je novinarima.

„Ne možete se više smejati glumama, jer su tako dobre.“