Grčka: Pitanje ratne reparacije s Nemačkom je otvoreno

Grčka: Pitanje ratne reparacije s Nemačkom je otvoreno

Grčka je ponovo potvrdila da je pitanje ratne odštete u odnosima sa Nemačkom i dalje otvoreno, prenosi Anadolija.

„Stav vlade o ratnoj odšteti i okupacionom zajmu je jasan i izražen je na poslednjem sastanku premijera sa nemačkim kancelarom (Olafom) Šolcom“, rekao je portparol grčke vlade Akis Skercos.

Kako je naveo u saopštenju, zvanična Atina „raduje se raspravi i rešenju sa nemačkom vladom, uzimajući u obzir poteškoće i nerešena pravna pitanja“.

Skercoš je takođe istakao da trenutni nedostatak saglasnosti dve zemlje po tom pitanju nije bacio senku na njihove bilateralne odnose. Otkako je Grčka 2010. zapala u tešku finansijsku krizu, iz Atine se sve više čuju pozivi za ratnu odštetu iz Nemačke.

Tokom Drugog svetskog rata, sile Osovine su okupirale Grčku više od tri godine pre nemačkog povlačenja 1944. Uprava za opšte računovodstvo Grčke procenila je 2015. da Nemačka duguje zemlji oko 279 milijardi evra ratne odštete zbog okupacije i dodatnih 10,3 milijarde evra prinudnog pozajmljivanja novca.

Berlin je više puta odbacio te tvrdnje, rekavši da je ispunio svoje obaveze, uključujući plaćanje 115 miliona nemačkih maraka Grčkoj 1960. godine.