Rast cena hrane prioritetna briga za Britaniju

Rast cena hrane prioritetna briga za Britaniju

Rastuće cene namirnica u Velikoj Britaniji zamenile su energiju kao glavnu inflatornu brigu za Banku Engleske (BoE), izvestio je Blumberg u četvrtak, nakon što je banka 12. uzastopno povećala osnovnu kamatnu stopu.

Iako su cene energenata u blagom padu, britanske porodice suočene su sa velikim pritiskom na svoje finansije zbog dvocifrene inflacije. Porodice sa niskim i srednjim prihodima su najteže pogođene, s obzirom na to da većinu svojih prihoda troše na osnovne stvari i da sada vide dramatično povećanje svojih računa za kupovinu.

Inflacija hrane je bila „posebno visoka“, dostigavši 19,1% u martu, prema BoE. Tokom protekle godine, rast cena prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji bio je na najvišem nivou od kada su počeli da se beleže. On je sada zamenio troškove energije kao najvažnije finansijsko pitanje za javnost, navodi se u članku Blumberga.

„Akutno smo svesni koliko je ovo povećanje cena hrane teško za ljude, posebno za one sa nižim primanjima“, rekao je guverner Banke Engleske Endru Bejli novinarima u četvrtak.

On je rekao da očekuje da će inflacija cena hrane uskoro početi da usporava, ali priznaje da je potrebno „duže nego što smo ranije mislili“.

U međuvremenu, ekonomisti kažu da je postalo teško proceniti kuda će ići cene u vreme velikih poremećaja snabdevanja izazvanih sukobom u Ukrajini u „današnjem modernom, međusobno povezanom svetu“. To je značilo da BoE nema prethodno iskustvo za izradu prognoza cena hrane, navodi Blumberg.

„Održivi viši nivo cena predstavlja dugoročni trošak za domaćinstva i preduzeća, a ovo je jedan od pokretača smanjene ekonomske aktivnosti u horizontu prognoze“, navodi se u nedavnom Izveštaju o monetarnoj politici BoE.

Prema Blumbergu, čak i sa nižim troškovima energije, proizvođačima hrane, kao što su farmeri, koji često kupuju ključne zalihe poput đubriva unapred, biće potrebno vreme da prilagode cene i učine svoju robu pristupačnijom potrošačima.