Tinejdžer iz Hondurasa umro u američkom imigracionom pritvoru

Tinejdžer iz Hondurasa umro u američkom imigracionom pritvoru

Majka 17-godišnjeg dečaka koji je preminuo ove nedelje u američkom imigracionom pritvoru zatražila je u petak odgovore od američkih zvaničnika, rekavši da njen sin nije bio bolestan i da nije pokazivao nikakve znakove bolesti pre nego što je preminuo, piše AP.

Tinejdžer je identifikovan kao Anhel Eduardo Maradiaga Espinoza, navodi se u tvitu ministra inostranih poslova Hondurasa Enrikea Reine. Maradiaga je pritvoren u objektu u Safeti Harboru na Floridi, rekao je Reina, i preminuo je u sredu. Njegova smrt je naglasila zabrinutost zbog zategnutog imigracionog sistema jer Bajdenova administracija upravlja okončanjem ograničenja azila poznatih kao Naslov 42.

Njegova majka, Norma Sarai Espinoza Maradiaga, rekla je Asošiejted presu u telefonskom intervjuu da je njen sin „želeo da živi američki san“.

Anhel Eduardo napustio je svoj rodni grad Olančito u Hondurasu 25. aprila, rekla je njegova majka. Prešao je američko-meksičku granicu nekoliko dana kasnije i 5. maja je upućen u Ministarstvo zdravlja i socijalne službe SAD, koje upravlja dugoročnim ustanovama za decu koja prelaze granicu bez roditelja.

Istog dana je poslednji put razgovarao sa majkom, rekla je ona u petak.

„Rekao mi je da je u skloništu i da ne brinem jer je u najboljim rukama“, rekla je ona. „Razgovarali smo samo dva minuta, pozdravili smo se i poželela mu sve najbolje.“

Ove nedelje, neko ko se predstavio samo kao jedan od prijatelja njenog sina u skloništu ju je pozvao da kaže da kada se probudio za doručak i da je mrtav.

Njegova majka je tada pozvala osobu u SAD koja je trebalo da primi Anhela Eduarda, tražeći pomoć da proveri informacije. Nekoliko sati kasnije, ta osoba ju je pozvala rekavši da je istina da je njen sin mrtav.

„Želim da razjasnim pravi uzrok smrti mog sina“, rekla je. Nije bolovao ni od kakve bolesti i nije bio bolestan koliko je ona znala.“

„Niko mi ništa ne govori. Muka me ubija“, rekla je. „Kažu da čekaju rezultate obdukcije i ne daju mi nikakav drugi odgovor.“

Nijedan uzrok smrti nije odmah dostupan, kao ni okolnosti bolesti ili medicinskog lečenja.

HHS je u saopštenju od petka rekao da je „duboko ožalošćen ovim tragičnim gubitkom i da smo iskreni prema porodici sa kojom smo u kontaktu“. Pregled zdravstvenih kartona je u toku, kao i istraga koju je izvršio lekar, saopštilo je odeljenje.

Sekretar za štampu Bele kuće Karine Jean-Pierre nazvala je vest „razarajućom“ i uputila pitanja o istrazi HHS-u.

Restrikcije za azil prema Naslovu 42 istekle su u četvrtak, a administracija predsednika Džoa Bajdena najavila je nove zabrane prelazaka granice koje su stupile na snagu u petak. Desetine hiljada ljudi pokušalo je da pređe američko-meksičku granicu u nedeljama pre isteka Titule 42, prema kojoj su američki zvaničnici proterali mnoge ljude, ali su dozvolili izuzeće za druge, uključujući maloletnike koji prelaze granicu bez pratnje roditelja.

Ovo je bila prva poznata smrt deteta imigranta u pritvoru tokom Bajdenove administracije. Najmanje šestoro dece imigranata umrlo je u američkom pritvoru tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, tokom koje su SAD ponekad zatvarale hiljade dece iznad kapaciteta sistema.

HHS ima dugoročne objekte za zadržavanje dece koja pređu granicu bez roditelja dok ne budu smeštena kod sponzora. Objekti HHS uglavnom imaju krevete i objekte, kao i školovanje i druge aktivnosti za maloljetnike, za razliku od graničnih patrola i pritvorskih mjesta u kojima pritvorenici ponekad spavaju na podu u ćelijama.

Zastupnici koji se protive pritvoru dece imigranata kažu da objekti HHS-a nisu pogodni za smeštaj maloletnika nedeljama ili mesecima, kao što se ponekad dešava.

Više od 8.600 dece je trenutno u pritvoru HHS. Taj broj bi mogao naglo da poraste u narednim nedeljama usred promene granične politike, kao i naglog rasta trendova migracije širom zapadne hemisfere i tradicionalnog porasta broja prelazaka tokom proleća i leta.

Anhel Eduardo je učio do osmog razreda pre nego što je napustio školu da bi radio. Nedavno je radio kao pomoćnik mehaničara. Bio je istaknuti fudbaler u Olančitu u severnom Hondurasu od svoje 7 godine, rekla je njegova majka.

Tinejdžer se nadao da će se ponovo spojiti sa svojim ocem, koji je otišao iz Hondurasa u SAD pre nekoliko godina, i zaraditi novac da izdržava nju i dvoje mlađe braće i sestara koji su još u Hondurasu, rekla je njegova majka.

On je emigrirao uz odobrenje svoje majke i finansijsku podršku svog oca u Sjedinjenim Državama, rekla je ona.

„Od svoje desete godine želeo je da živi američki san da vidi oca i da ima bolji život“, rekla je ona. „Njegova ideja je bila da mi pomogne. Rekao mi je da će promeniti moj život kada je bio u Sjedinjenim Državama.“