Rusija upozorava Britaniju zbog krstarećih raketa

Rusija upozorava Britaniju zbog krstarećih raketa

Odluka Londona da Kijevu isporuči krstareće rakete dugog dometa predstavlja još jedan korak ka „ozbiljnoj eskalaciji“ tekućeg sukoba u Ukrajini, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova u petak. Ministarstvo je taj potez označilo kao „veoma neprijateljski korak“ sa strane UK, što dokazuje „neviđen nivo uključenosti“ Londona u sukob.

„Zanesena geopolitičkim igrama… Velika Britanija je očigledno spremna da pređe sve crvene linije i dovede sukob na potpuno novi nivo kada su u pitanju razaranja i žrtve“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusija „zadržava pravo da preduzme sve mere koje smatra neophodnim da neutrališe pretnju koja može da nastane usled ukrajinske upotrebe britanskih krstarećih raketa“, saopštilo je ministarstvo, dodajući da će oni koji stoje iza ovog „nepromišljenog koraka“ i „destruktivnih aktivnosti“ Londona uopšte. biti kriv za posledice.

U četvrtak je Velika Britanija potvrdila da predaje nekoliko svojih krstarećih projektila Storm Shadov Ukrajini. Oružje može pogoditi mete udaljene više od 250 km. Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da je to „kalibrisan i proporcionalan odgovor“ Londona na situaciju u Ukrajini.

Vašington je tada u petak nagovestio da nerado sledi primer Londona. SAD su dugo odbijale da Kijevu obezbede oružje većeg dometa poput projektila ATACMS. U martu je predsednik Združenog generalštabova general Mark Mili rekao da to nije opcija jer bi taj potez smanjio sopstvene akcije Pentagona.

Neki zapadni zvaničnici su navodno sugerisali da bi davanje mogućnosti Ukrajini da napadne mete unutar ruske teritorije, koju kao takvu priznaju SAD i njeni saveznici, predstavljalo veliku eskalaciju sukoba.

Kijev je dugo tražio takvo oružje većeg dometa. Najviši savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao je ove nedelje da bi rakete većeg dometa mogle da se koriste za napad na Krim, koji Kijev smatra nelegalno okupiranom teritorijom. Poluostrvo se pridružilo Rusiji još 2014. nakon referenduma.

Moskva je više puta upozoravala zapadne nacije da ih nastavak isporuke oružja Ukrajini čini de fakto učesnicima sukoba – nešto što su mnoge od njih oštro poricale.

Kremlj je u četvrtak obećao da će imati „odgovarajući odgovor“ na isporuke britanskih projektila.