Pet Nigerijaca podnelo zahtev za zaustavljanje inauguracije novoizabranog predsednika

Pet Nigerijaca podnelo zahtev za zaustavljanje inauguracije novoizabranog predsednika

Od suda u Nigeriji zatraženo je da zaustavi planiranu inauguraciju sledećeg predsednika zemlje i da produži mandat sadašnjeg predsednika, pokazuju sudski dokumenti dobijeni u petak.

Pet Nigerijaca podnelo je zahtev Federalnom visokom sudu u Abudži, tvrdeći da je novoizabrani predsednik Bola Tinubu nezakonito proglašen pobednikom predsedničkih izbora 25. februara i da stoga ne bi trebalo da položi zakletvu 29. maja.

Peticija je jedan od nekoliko izazova za pobedu vladajuće stranke i izazvala je zabrinutost u zapadnoafričkoj naciji o mogućoj ustavnoj krizi ukoliko predsednik Muhamadu Buhari ostane na funkciji dok se slučaj ne odluči.

Čuks Nvačuku, advokat tužilaca, rekao je da je proglašenje Tinubua za novoizabranog predsednika neustavno jer nije uspeo da osvoji najmanje 25 odsto glasova u Abudži, glavnom gradu Nigerije.

Da bi bio izabran za predsednika, nigerijski ustav zahteva da kandidat osvoji najveći broj glasova u celini i najmanje jednu četvrtinu glasova u svakoj od najmanje dve trećine od 36 država u zemlji i Abudže.

Tumačenje te ustavne odredbe ostalo je predmet rasprave u Nigeriji.

„Ne može biti polaganja zakletve onoga ko nije ispunio odredbe ustava. Tražimo izjavu da predsednik ostaje na funkciji dok se ne reši pitanje sukcesije“, rekao je Nvačuku za Asošijeted pres.

Dve glavne opozicione stranke u Nigeriji ranije su osporile predsedničku pobedu stranke Kongres svih naprednjaka, navodeći da su izborni rezultati namešteni.

Iako se nije očekivalo da će izborni izazov opozicije zaustaviti Tinubuovu inauguraciju, analitičari su upozorili da bi produženje Buharijevog mandata moglo da stvori krizu za zemlju sa isprekidanom istorijom duge vojne vladavine i izbornog nasilja.

„Peticija je recept za krizu. Svi prethodni izbori su bili sporni, ali niko nijednog trenutka nije forsirao da se zaustavi ustavna odredba inauguracije pobednika, tako da je to veoma zabrinjavajuće“, rekao je Idajat Hasan, koji vodi istraživanje Centra za demokratiju i razvoj.