Belgija oslobađa 92 miliona evra za podršku Ukrajini od poreskih prihoda na zamrznutu rusku imovinu

Belgija oslobađa 92 miliona evra za podršku Ukrajini od poreskih prihoda na zamrznutu rusku imovinu

Belgija je odobrila novi paket finansijske pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od 92 miliona evra. Ova sredstva će doći od dodatnih poreskih prihoda ostvarenih na zamrznutu rusku imovinu koja se nalazi u Belgiji, piše sajtu belgijskog premijera Aleksandra De Krua, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Danas je unutrašnji kabinet odobrio novi paket pomoći Ukrajini i njenom narodu u pripremi kontraofanzive protiv Rusije. Biće oslobođeno ukupno 92 miliona evra novih sredstava, koji će doći od dodatnih poreskih prihoda ostvarenih na zamrznutu rusku imovinu koja se nalazi u Belgiji“, navodi se u izveštaju.

Konkretno, ukupno 46 miliona evra će ići na obezbeđivanje nove vojne podrške, uključujući oklopna vozila, oružje i municiju, a prve isporuke će biti uskoro, u koordinaciji sa ukrajinskom vojskom.

Još 46 miliona evra biće stavljeno na raspolaganje za podršku ukrajinskom narodu i konsolidaciju belgijskog diplomatskog prisustva u Ukrajini.

Ukupno 24 miliona evra biće potrošeno na dodatnu humanitarnu podršku, u koordinaciji sa Ujedinjenim nacijama, za pokrivanje osnovnih potreba, kao što su obrazovanje, zdravstvo i bezbednost hrane, u većim gradovima i ratnim zonama.

Pored toga, preko sredstava Evropske investicione banke (EIB) i Svetske banke, za obnovu Ukrajine biće izdvojeno ukupno 8 miliona evra, pored već uloženih iznosa.

Na kraju, planirane su investicije za reformu i jačanje belgijske diplomatske mreže u Ukrajini i čitavom regionu, kako bi se osigurala strateška infrastruktura Ukrajine, uključujući njene nuklearne elektrane, i da bi se podržao Međunarodni krivični sud (ICC) u njegovoj istrazi ratnih zločina u Ukrajini.

„Od početka rata Belgija je bila na strani Ukrajine. Potvrdio sam to gospodinu Volodimiru Zelenskom ponovo prošle nedelje kada smo se sastali u Hagu da razgovaramo o potrebama zemlje. Uspeh ukrajinske kontraofanzive je ključan za okončanje rata. Dodatna podrška koju Belgija danas obećava pomoći će u ovom nastojanju“, rekao je premijer Belgije Aleksander De Kru.

Podsećanje da Belgija pruža doslednu podršku Ukrajini od početka ruske invazije.