Borel ističe probleme EU sa Kinom

Borel ističe probleme EU sa Kinom

EU ima dva glavna „strateška bezbednosna pitanja“ sa Kinom, a to su situacija oko samoupravnog ostrva Tajvan i tekući sukob u Ukrajini, izjavio je u petak visoki diplomata bloka Žozep Borel.

„Ne možemo imati normalan odnos sa Kinom ako Kina ne iskoristi snažan uticaj koji Kina ima na Rusiju kako bi zaustavila ovaj rat“, rekao je on novinarima u Stokholmu. EU i SAD su, međutim, brzo odbacile mirovni plan od dvanaest tačaka koji je predložio Peking ranije ove godine, dovodeći u pitanje autoritet Kine kao posrednika.

Borel je opisao Kinu kao partnera, ali i kao konkurenta i rivala EU, rekavši da je „suparnik” ključni pojam. Brisel i Peking predstavljaju dva „veoma različita“ konkurentska sistema uključena u globalnu „bitku narativa“ i „bitku ponuda“ svetu, rekao je on.

„Naši sistemi – naši politički i ekonomski sistemi – su drugačiji, potpuno drugačiji. Mi smo višestranačke demokratije; oni su jedna partija. Mi smo tržišne ekonomije, kinesku ekonomiju pokreće država, tako da smo veoma različiti“, rekao je Borel novinarima.

„Mi smo rivali, jer predstavljamo naše modele ostatku sveta“, dodao je on.

Borel je savetovao protiv bilo kakvih pokušaja da se spreči Kina da postane svetska sila, tvrdeći da je to jednostavno nemoguće. Umesto toga, on je ohrabrio Brisel da „angažuje” Peking dok nastoji da „smanji zavisnost” od Kine. Ranije je takođe predložio pokušaj uticaja na kinesku politiku na svetskoj sceni.

„Važna stvar nije sprečiti Kinu da postane svetska sila, već upravljati načinom na koji koristi ovu moć“, rekao je on na Evropskom samitu odbrane i bezbednosti u Briselu u četvrtak.

„Ako koristi ovu moć u skladu sa međunarodnim pravom, ako ne ugrozi naše interese i vrednosti, moramo da živimo sa Kinom na svetskoj sceni“, dodao je on.

Borel je navodno dao još oštriji ton u internom dokumentu koji je navodno podeljen među ministrima spoljnih poslova bloka uoči sastanka u petak.

Tamo je visoki diplomata EU pozvao zemlje članice da razviju „koherentnu strategiju“ za rešavanje globalnih ambicija Pekinga usred „oštrenja konkurencije između SAD i Kine“, navodi Fajnenšel tajms (FT), koji je video dokument.

„Ambicija Kine je očigledno da izgradi novi svetski poredak sa Kinom u centru“, navodno je upozorio Borel, nazivajući pitanje Kine „mnogo složenijim“ od situacije sa Rusijom.

Njegove reči su usledile usred navodnih planova EU da kazni Peking zbog trgovine sa Moskvom. Ranije ove nedelje, FT je izvestio da bi Brisel mogao da cilja sedam kineskih firmi u okviru svog novog paketa sankcija.