Naučnici pružaju novi uvid u evoluciju Marsove atmosfere

Naučnici pružaju novi uvid u evoluciju Marsove atmosfere

Naučnici sa Otvorenog univerziteta (OU) analizirali su izotopska merenja u atmosferi Marsa, pružajući nove informacije o evoluciji marsove klime kroz istoriju i poreklu površinskih organskih materija na Marsu.

Atmosfera Marsa, koja je uglavnom napravljena od ugljen-dioksida (CO 2), relativno je obogaćena „teškim“ ugljenikom (13 C) u odnosu na Zemlju zbog preferencijalnog bekstva „lakog“ ugljenika (12 C) u svemir preko nekoliko milijardi godina.

Naučnici iz grupe za istraživanje atmosfere i istraživanje površine OU analizirali su podatke iz misije EkoMars Trace Gas Orbiter (TGO), koji ukazuju na to da je marsovski ugljen monoksid (CO) umesto toga iscrpljen teškim ugljenikom.

Dr Huan Aldai, vodeći autor studije koja je objavljena u Nature Astronomi, objašnjava: „Ključ za razumevanje zašto ima manje 13 C u CO leži u hemijskom odnosu između CO 2 i CO. Kada molekule CO 2 uništavaju sunčeva svetlost da formira CO, molekuli 12 CO 2 se efikasnije uništavaju od 13 CO 2 , što dovodi do iscrpljivanja 13 C u CO tokom dugih vremenskih perioda.“

Uprkos maloj količini CO u atmosferi Marsa (manje od 0,1%), ova nova merenja imaju važne implikacije na naše razumevanje evolucije klime na Marsu i mogu pomoći u određivanju istorijskih klimatskih uslova koji su omogućili prisustvo tečne vode na površine ranog Marsa.

Dr Aldej je prokomentarisao: „Ne znamo kakva je bila atmosfera ranog Marsa niti koji su uslovi dozvoljavali da tečna voda teče po površini. Izotopi ugljenika u atmosferi Marsa mogu nam pomoći da procenimo koliko je CO 2 bilo u prošlost.

„Nova merenja EkoMars TGO sugerišu da je manje CO 2 pobeglo sa planete nego što se ranije mislilo i daju nova ograničenja za sastav ove rane atmosfere Marsa.

Nedavna merenja koje je izvršio NASA-in Curiositi Rover na površini otkrila su smanjenje od 13 C u površinskom organskom materijalu.

Manish Patel, koji vodi istraživačku grupu OU EkoMars, rekao je: „Postoji dugotrajna debata o tome da li je organski materijal na površini Marsa proizveden biološkim ili nebiološkim procesima.

„Činjenica da i atmosferski CO i površinski organski delovi dele ovaj izotopski potpis osiromašeni 13 C koji je Huan izmerio može ukazivati da je veća verovatnoća da su ove organske materije nebiološkog porekla, iako se drugo poreklo ne može isključiti samo na osnovu ovih informacija.“