Nova terapija pomaže imunološkom sistemu da iskorijeni tumore mozga

Nova terapija pomaže imunološkom sistemu da iskorijeni tumore mozga

Istraživači sa Univerziteta u Upsali razvili su metodu koja pomaže imunim ćelijama da izađu iz krvnih sudova u tumor kako bi ubili ćelije raka. Cilj je poboljšati lečenje agresivnih tumora mozga. Studija je objavljena u časopisu Cancer Cell.

Glioblastom je agresivan tumor mozga kome nedostaje efikasan tretman. Ovo je delimično zbog sposobnosti tumora da potisne ili izbegne prirodni imuni odgovor tela protiv raka. Imunoterapija, koristeći inhibitore kontrolnih tačaka, može ponovo aktivirati imuni sistem protiv raka. Međutim, da bi ovaj tip lečenja bio efikasan, specifične imune ćelije poznate kao T ćelije ubice moraju biti prisutne u tumoru.

Nažalost, krvni sudovi kod raka mozga su nefunkcionalni i deluju kao barijera, sprečavajući T ćelije ubice da stignu do tumora. Kao rezultat toga, ovaj oblik imunoterapije, koji je efikasan protiv mnogih oblika raka, nije efikasan protiv raka mozga.

U novoj studiji, istraživači iz Upsale razvili su metod koji će pomoći T ćelijama ubicama da dođu do tumora i bore se sa ćelijama raka. Oni su koristili virusni vektor koji je specifično inficirao krvne sudove u mozgu i omogućio im da proizvedu faktor koji se zove SVETLO. Ovo je promenilo funkciju tumorskih sudova, povećavajući njihovu sposobnost da transportuju T ćelije iz krvi u tumorsko tkivo.

„Otkrili smo da su krvni sudovi tumora promenili svoj oblik i funkciju kada smo koristili virusni vektor AAV-LIGHT kao terapiju u našim eksperimentalnim modelima glioblastoma. Virusni vektor indukuje proizvodnju SVETLOSTI u krvnim sudovima, što prilagođava njihovu funkciju da regrutuje ubicu. T ćelije u tumor. Ovo takođe stvara blagotvorno okruženje oko krvnih sudova koje podržava funkciju T ćelija ubice“, kaže profesorka Ana Dimberg koja je vodila studiju zajedno sa profesorom Magnusom Esandom.

AAV-LIGHT je takođe izazvao formiranje agregata imunih ćelija poznatih kao tercijarne limfoidne strukture (TLS) u vezi sa tumorom mozga. Takve strukture podsećaju na limfne čvorove i njihovo prisustvo u tumorima je povezano sa povećanom osetljivošću na imunoterapiju raka.

„Uzbuđujuće je što se TLS formiraju kada koristimo AAV-LIGHT terapiju, jer se veruje da T ćelije ubice mogu da se aktiviraju protiv tumorskih ćelija u ovim strukturama. Takođe smo otkrili da je tretman produžio preživljavanje i da je u nekim slučajevima bio lekovit u naši eksperimentalni modeli“, kaže istraživač Mohanraj Ramachandran koji deli prvo autorstvo studije sa doktorantima Alesandrom Vakaro i Tiarne van de Val.

Istraživači su takođe otkrili da je terapija AAV-LIGHT iskrivila sastav TLS-a tako da uključuje veliki broj T ćelija.

„Bili smo zaintrigirani da saznamo da možemo da manipulišemo TLS sastavom u našu korist koristeći našu terapiju. Ovo je novo znanje koje bi se moglo koristiti kao alat za promenu funkcije ovih struktura u višestrukim okruženjima“, kaže Vaccaro.

Pored toga, nova terapija je promovisala specijalnu populaciju T ćelija ubica, nazvanih „T ćelije slične matičnjaku“, koje su se lokalizovale i unutar TLS-a i u specijalizovanim nišama koje su se formirale oko krvnih sudova u tumoru.

„Bili smo uzbuđeni što smo otkrili da tretman AAV-LIGHT povećava prisustvo T ćelija sličnih matičnim ćelijama, jer je poznato da pojačavaju efekte imunoterapije. Njihovo pronalaženje unutar TLS-a i niša nam govori o važnosti međusobne interakcije između različitih efekata od AAV-LIGHT“, kaže Tiarne van de Val.

Istraživači sada žele da dalje razviju ovu novu terapiju kako bi utvrdili da li se AAV-LIGHT može koristiti za pacijente sa glioblastomom.

„Virusnom vektoru je potreban dalji razvoj pre nego što započnemo kliničke studije, ali rezultati su veoma obećavajući. Nadamo se da će ova nova terapija poboljšati šanse za pacijente sa glioblastomom u budućnosti“, kaže Esand.