Primena tehnologije brze detekcije zasnovane na CRISPR-u ima potencijal da transformiše oralno zdravlje

Primena tehnologije brze detekcije zasnovane na CRISPR-u ima potencijal da transformiše oralno zdravlje

Niko ne voli da se zaglavi sa iglom, i nadamo se da u budućnosti nećete morati. Zamislite da odete kod zubara na čišćenje, date uzorak svoje pljuvačke i izađete sa pregleda sa sveobuhvatnim informacijama o vašem oralnom zdravlju – riziku od karijesa i bolesti desni – i o sistemskim bolestima kao što su dijabetes, bolesti srca i rak . Ova vrsta dijagnostičkog alata bi revolucionirala oralnu negu i omogućila rano otkrivanje bolesti bez bola, gnjavaže, troškova i krvarenja.

Naučnici sa Instituta Forsith rade na tome da ovo dijagnostičko iskustvo na licu mesta postane stvarnost. Njihova studija, „Brzo specifično otkrivanje oralnih bakterija pomoću SHERLOCK-a na bazi Cas13“, objavljena u časopisu Oral Microbiologi, pokazuje da se tehnologija zasnovana na CRISPR-u može prilagoditi za otkrivanje specifičnih oralnih patogena za oko 30 minuta. Tehnologija bi potencijalno mogla da transformiše polje.

„Ciljani tretmani su mogući samo kada znate koje bube su u ustima. Za bilo koju bolest, ne možemo da počnemo da stvaramo efikasne tretmane dok ne obavimo dijagnostiku“, rekao je dr Batbileg Bor, koji je vodio studiju i pomoćnik je člana osoblja. u Forsajtu. „Trenutno su dostupni testovi na tržištu ili niske osetljivosti ili zahtevaju analizu u skupoj centralizovanoj laboratoriji. Može potrajati mesecima da se dobiju rezultati. Proučeni alat za detekciju rešava oba problema, sa visoko osetljivim, jeftinim testovima sa brzim rezultatima. .“

SHERLOCK je molekularna dijagnostička platforma zasnovana na CRISPR-Cas-u, što znači da može specifično i precizno ciljati molekule RNK i DNK na način specifičan za sekvence. Tim je prilagodio ovu tehnologiju za ciljanje 4 oralne bakterije za koje je poznato da uzrokuju oralne bolesti, poput parodontitisa (bolesti desni) i karijesa.

Oko 3,5 milijardi ljudi u svetu trenutno pati od oralnih bolesti. Bolest desni, na primer, pogađa 65% starije populacije u SAD i trenutno ne postoji lek za nju. Nelečena bolest desni oštećuje meko tkivo oko zuba i uništava kost, labavi zube i uzrokuje njihovo ispadanje.

Mnoge oralne bakterije su takođe umešane u sistemske bolesti. U trenutnoj studiji, naučnici su uključili tri bakterije koje se mogu povezati sa različitim vrstama raka, bolestima varenja, kardiovaskularnim bolestima i neurodegenerativnim bolestima. Rezultati pokazuju izuzetan potencijal dijagnostičkog alata da se modifikuje da otkrije bilo koji biomarker iz pljuvačke, uključujući inflamatorne markere i markere raka.

„Test je toliko osetljiv da može da otkrije samo 10s bakterijskih ćelija određenog tipa iz uzorka koji može da sadrži oko 200 vrsta bakterija koje se obično nalaze u vašim ustima“, rekao je dr Bor. „Uspeli smo da ciljamo i otkrijemo specifične bakterije u neobrađenoj pljuvački, što znači da smo mogli da dobijemo ovaj nivo osetljivosti i specifičnosti bez potrebe da dodatno obrađujemo uzorak pljuvačke.

Koristeći ovu novu metodologiju detekcije, osoba može jednostavno da pljune u epruvetu i dobije veoma precizne rezultate za vrlo kratko vreme. Ovaj test se može obaviti u stomatološkoj ordinaciji bez ikakvog tehničkog znanja.

„Kada se ovaj alat u potpunosti razvije, promeniće vaše stomatološko iskustvo. Dok se vaši zubi čiste, stomatolog vam takođe može pružiti sve biološke informacije u vezi sa vašim oralnim i celokupnim zdravljem.“ rekao je dr Veniuan Shi, mikrobiolog i predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Forsith.

Za dr Ši, uspeh ovog projekta ostvaruje životni san. „Radio sam na testovima pljuvačke pre više od 20 godina. Naš test je funkcionisao u smislu da je mogao da otkrije specifičan patogen iz uzorka. Bio je jeftin i brz, ali ne baš osetljiv. Tehnologija koju Forsith razvija je ogroman korak za oblast oralne medicine“.