Evropska komesarka za unutrašnje poslove posetila Irpin

Evropska komesarka za unutrašnje poslove posetila Irpin

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson posetila je mesta ratnih zločina koje su počinili ruski osvajači u gradu Irpin, Kijevska oblast, saopštila je pres služba ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Ukrinform.

Kako je navedeno, delegacija, u kojoj su bili i generalni direktor Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove Monik Pariat i izvršni direktor Evropola Catherine De Bolle, posetila je rekonstruisanu okružnu policijsku upravu, koja je služila kao sklonište za civile tokom ruske okupacije, kao i lokalitet u blizini porušenog stambenog kompleksa.

Vršilac dužnosti načelnika Nacionalne policije Ivan Vihivski ispričao je gostima o radu policije u vanrednom stanju, kao i o posledicama ruskog masovnog granatiranja Irpina.

„Ruska vojska je granatirala grad, pretvarajući procvetajući Irpin u ruševine. Uništeno je i okružno policijsko odeljenje, čije je strelište postalo sklonište za lokalno stanovništvo. Ukupno je u Irpinu tokom okupacije ubijeno skoro 300 civila“, rekao je načelnik odeljenja.

Delegacija je posetila stambeni kompleks Irpinski Lipki, koji je pretrpeo velika razaranja.

„To je bio jedan od najvećih stambenih kompleksa u gradu. Rusi su ga zapravo uništili. Ruski avioni su 2. marta prošle godine izveli dva vazdušna udara na stambenu zgradu. Kasnije, 16. marta, ovde je izbio požar kao posledica granatiranje koje je ugašeno tek sledećeg dana zbog aktivnih borbenih dejstava. Nažalost, civili su poginuli“, rekao je Vihivski.

Evropska komesarka Johanson bila je impresionirana razornim posledicama ruske invazije, kao i otpornošću Ukrajinaca.

„EU će biti na vašoj strani koliko god bude potrebno“, uverila je ona.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson doputovala je u posetu Kijevu 11. maja.