3D štampana polimerna podloga obložena fotokatalitičkim filmom razvijenim za efikasno prečišćavanje vode

3D štampana polimerna podloga obložena fotokatalitičkim filmom razvijenim za efikasno prečišćavanje vode

Istraživački tim predvođen prof. Džang Dunom sa Instituta za okeanologiju Kineske akademije nauka (IOCAS) razvio je novi film za rast na licu mesta, bizmut oksijodid (BiOI) na 3D štampanoj polimernoj podlozi kroz sukcesivnu adsorpciju jonskog sloja reakcija (SILAR) za prečišćavanje vode. Studija je objavljena u Separation and Purification Technology 4. maja.

Istraživači su otkrili da je supstrat potpuno prekriven floriformnim mikrostrukturnim filmom. Oni su uveli strategiju supstitucije OH – /I za proizvodnju BiOI filma za inženjering defekta joda. Površinska boja 3D štampanih supstrata obično se menjala od sjajno bele do smeđkasto žute, tamno žute i svetlo žute, što je pripisano promeni jaza u pojasu uzrokovanom inženjerskim filmom sa defektima joda.

Tokom procesa rasta filmova, jodni prostori su uvedeni u kristale BiOI, povećavajući unutrašnje električno polje BiOI i gustinu elektrona i poboljšavajući fotoindukovano odvajanje nosača i efikasnost prenosa. Inženjering jodnih defekata BiOI je pokazao manju veličinu zrna, veću specifičnu površinu, elektronegativnost, fotoelektrični odgovor i fotokatalitičku aktivnost od stehiometrije BiOI.

Istraživači su predložili da se Bi 3+ prvo adsorbuje na polimere da bi se konstruisala aktivna mesta rasta filma. Sa produžavanjem vremena, filmovi su se postepeno sami sastavljali u BiOI film nalik na latice. Visoki udeo i brzina kretanja I – promovisali su in-situ rast BiOI filma duž ravni kristala.

„Film pokazuje dobru fotokatalitičku aktivnost i cikličnu stabilnost na fotodegradirajuća organska jedinjenja i sterilizujući mikroorganizam“, rekao je Ksu Ksuelei, prvi autor studije.