Zagrevanje planete dovodi do povećanja poplava povezanih sa „atmosferskim rekama“ u Indiji

Zagrevanje planete dovodi do povećanja poplava povezanih sa „atmosferskim rekama“ u Indiji

Tim atmosferskih naučnika sa Indijskog instituta za tehnologiju i Univerziteta u Kaliforniji otkrio je da broj atmosferskih reka povezanih sa poplavama u Indiji raste kako planeta nastavlja da postaje toplija.

U svom radu objavljenom u časopisu Communications Earth & Environment, grupa opisuje kako su analizirali podatke iz više izvora kako bi pratili broj atmosferskih reka koje utiču na Indiju i kako je to dovelo do povećanih poplava u toj zemlji.

Atmosferske reke (AR) su u poslednje vreme bile u vestima zbog nekoliko njih koje su prošle zime izazvale poplave u Kaliforniji. Ali AR ne utiču samo na SAD, oni mogu formirati i izazvati povećane količine kiše u mnogim delovima sveta. U ovom novom naporu, istraživački tim je pokušao da sazna više o uticaju AR na Indiju – zemlju koja je dobro navikla na godišnje poplave tokom sezone monsuna.

AR su kanali vazduha opterećenog vlagom. Nastaju kada se sistemi vazdušnog pritiska sudaraju, gurajući vazduh sa puno vlage na način poput strujanja kroz atmosferu. Kako rastu u veličini, postaju slični rekama koje teku nebom. Kada se sretnu sa kopnom, vazdušni pritisak popušta, omogućavajući oslobađanje vlage, često na dramatičan način.

U ovom novom naporu, istraživački tim je ispitao vremenske zapise iz Evropske verzije reanalize, Opservatorije za poplave Dartmouth i Indijskog meteorološkog odeljenja za godine od 1951. do 2020. tražeći dokaze o AR-ima koji su imali uticaja na Indiju, posebno tokom monsunskih sezona.

Pri tome su otkrili da su AR događaji uticali na zemlju 596 puta, od kojih se 95% dogodilo tokom sezone monsuna. Takođe su otkrili da se 54% najvećih AR događaja dogodilo u poslednje tri decenije, što sugeriše da se oni ne samo češće formiraju, već i postaju sve veći kako planeta postaje toplija.

Istraživači primećuju da su toplije temperature površine okeana u delovima Indijskog okeana dovele do većeg isparavanja, što je zauzvrat dovelo do više kiše kada se formiraju AR. Povećanje količine kiše dovelo je do velikih poplava koje su uništile imovinu i ubile hiljade ljudi.