Nacionalni konvent o EU saglasan s usvojenom Rezolucijom Evropskog parlamenta o Srbiji

Nacionalni konvent o EU saglasan s usvojenom Rezolucijom Evropskog parlamenta o Srbiji

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (EU) saopštio je danas da je saglasan sa Rezolucijom o Srbiji usvojenom u Evropskom parlamentu (EP).

Konvent je Vladu, predsednika i Skupštinu Srbije pozvao da reaguju na ocene stanja slobode izražavanja i nezavisnosti medija, i da pitanje slobode medija tretiraju kao prioritet prvog reda.

U saopštenju povodom usvajanja rezolucije u sredu, Nacionalni konvent o EU poziva nadležne institucije da spreče zloupotrebe koje dovode do neopravdane prednosti pojedinih političkih aktera u medijima i da u skladu s rezolucijom EP unaprede i zaštite medijski profesionalizam i pluralizam u Srbiji, stvarajući prostor gde bi građani mogli slobodno da iznesu svoje mišljenje.

Nacionalni konvent i organizacije civilnog društva godinama upozoravaju na potrebu rešavanja slučajeva visokog kriminala i korupcije, na šta i Evropski parlament ukazuje naglašavajući da su potrebni napori i politička volja kako bi se u tom polju postigli opipljivi rezultati, piše u saopštenju.

Knvent nadležne institucije poziva i da detaljno, u skladu s Rezolucijom EP, istraže slučaj premeštaja tužiteljki iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pošto su počele istragu korupcije u EPS-u, najvećem javnom preduzeću u zemlji.

Dodaje se da zbog smanjenja trenda podrške javnosti članstvu Srbije u EU, Nacionalni konvent deli zabrinutost Evropskog parlamenta zbog dugogodišnje anti-EU i proruske retorike široko rasprostranjene u provladinim medijima čime se direktno utiče na oblikovanje stavova javnosti.

Nacionalni konvent deli i ponavlja zabrinutost zbog retorike koju koriste visoki predstavnici vladajuće koalicije u Srbiji, a koja ima direktan uticaj na jačanje negativnih stavova javnosti prema EU, kao i zabrinutost zbog klero-desničarskih stranaka i pokreta.

Retorika koja namerno dovodi u pitanje vrednosti i principe na kojima počiva EU, nanosi veliku štetu Srbiji i njenim šansama da iskoristi trenutak u kojem se reafirmiše strateški značaj politike proširenja, navodi se u saopštenju.

Nacionalni konvent podržava i hitno usvajanje amandmana na tekst Rezolucije kojem se najoštrije osuđuju masovna ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i pozivaju nadležne institucije Srbije da preduzmu sve što je u njihovoj moći da izvrše detaljnu istragu.

Po oceni Nacionalnog konventa, ovogodišnja rezolucija Evropskog parlamenta trebalo bi da bude podsticaj za Vladu Srbije da otvori argumentovanu raspravu o nalazima i preporukama iz tog dokumenta i iskreno pristupi primeni preuzetih obaveza u okviru pristupnih pregovora u skladu sa vrednostima i principima na kojima se zasniva EU čija članica Srbija želi da postane.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva, koja okuplja više od 800 organizacija.