Vrhovni sud Pakistana naložio oslobađanje bivšeg premijera Imrana Kana nakon što je njegovo hapšenje izazvalo nasilje

Vrhovni sud Pakistana naložio oslobađanje bivšeg premijera Imrana Kana nakon što je njegovo hapšenje izazvalo nasilje

Pakistanski vrhovni sud naložio je oslobađanje bivšeg premijera Imrana Kana, dva dana nakon što je njegovo hapšenje izazvalo nasilje širom zemlje.

Predsednik Vrhovnog suda Umar Ata Bandial takođe je zatražio od Khana da uputi apel svojim pristalicama da ostanu mirni, jer se zemlja suočava sa rastućim previranjima na svojim ulicama.

Kanove pristalice su viđene kako plešu u blizini zgrade suda kako bi proslavile njegovo oslobađanje.

Nakon što su ga poslanici zbacili sa vlasti izglasavanjem nepoverenja, Kan je bio suočen sa višestrukim optužbama za korupciju na pakistanskim sudovima.

OVO JE NAJNOVIJA VEST. Ranija priča AP-a je u nastavku:

Sa bivšim premijerom Imranom Khanom u pritvoru, pakistanske vlasti su se u četvrtak obračunale sa njegovim pristalicama, pritvarajući stotine u noćnim racijama i šaljući trupe širom zemlje da obuzdaju talas nasilja koji je usledio nakon njegovog hapšenja ranije ove nedelje.

Za ovu naciju naviknutu na vojna preuzimanja, političke krize i nasilje, previranja su bila bez presedana. To je odjeknulo nemirima koji su usledili nakon ubistva bivše premijerke Benazir Buto 2007. tokom izbornog skupa u garnizonskom gradu Ravalpindiju. Njene pristalice u to vreme, ogorčene njenim ubistvom, danima su divljale po Pakistanu.

U sukobima sa policijom od Kanovog dramatičnog hapšenja u utorak najmanje 10 njegovih pristalica je poginulo, a desetine povređene, kao i više od 200 policajaca povređeno. Demonstranti su u sredu uveče zapalili železničku stanicu na periferiji glavnog grada Islamabada. U četvrtak su se sukobili sa policijom u četvrtima oko drugog po veličini grada u Pakistanu, Lahorea, zapalivši policijski automobil i blokirajući voz.

Policija je u četvrtak saopštila da je skoro 1.600 pristalica Kana uhapšeno tokom noći širom zemlje pod optužbom da su oštetili javnu imovinu i napade na vojne objekte, čime je ukupan broj privedenih od utorka porastao na 2.300.

Hapšenja su usledila nakon napada rulje na vladine i vojne zgrade, a demonstranti su palili kamione, automobile i policijska vozila na ulicama i blokirali autoputeve. U jednom incidentu nekoliko sati nakon Kanovog hapšenja, rulja je u utorak zapalila prostranu rezidenciju visokog vojnog komandanta u Lahoreu.

Khan je izvučen iz sudnice u Islamabadu gde se u utorak pojavio da bi se suočio sa optužbama za korupciju. On se sada nalazi u policijskom kompleksu u Islamabadu, gde je, na privremenom sudu, sudija u sredu odredio pritvor 70-godišnjem opozicionom lideru još najmanje osam dana, što je povećalo izglede za nove nemire.

Nakon što je nakratko saslušao peticiju Kanovog advokata, Vrhovni sud je u četvrtak izrazio nezadovoljstvo načinom na koji je Kan uhapšen i naložio vlastima da ga predoče za sat vremena, što je izazvalo spekulacije da će naložiti njegovo puštanje. Khanov advokat je tražio njegovo puštanje na slobodu, tvrdeći da je hapšenje nezakonito.

Dok je policija u četvrtak odvela Khana u Vrhovni sud uz strogo obezbeđenje, vlada je zahtevala da on ostane u pritvoru.

„Bilo bi nepravedno ako biste mu dali odlaganje“, rekao je ministar informisanja Marijum Aurangzeb na konferenciji za novinare, obraćajući se glavnom sudiji najvišeg suda. Ona je ukazala na nasilje koje su sprovodili Khanovi sledbenici, rekavši da će sud dati „licencu za ubijanje svima“ ako bivši premijer bude oslobođen.

Odvojeno u četvrtak, policija je podigla nove optužbe za terorizam protiv Kana i najviših lidera njegove pakistanske partije Tehreek-e-Insaf zbog optužbi za podsticanje rulje na nasilje.

U obraćanju naciji kasno u sredu, premijer Šahbaz Šarif — koji je preuzeo dužnost nakon što je Kan smenjen u aprilu prošle godine u glasanju o nepoverenju u parlamentu — rekao je da su nemiri sledbenika bivšeg premijera „oštetili osetljivu javnu i privatnu imovinu “, prisiljavajući ga da rasporedi vojsku u Islamabadu, u Pendžabu – najmnogoljudnijoj pakistanskoj provinciji – i u nestabilnim regionima na severozapadu.

„Narod Pakistana nikada nije video takve scene“, rekao je Šarif posle sastanka vlade. „Čak su i pacijenti izvođeni iz kola hitne pomoći, a kola hitne pomoći su zapaljena.

Šarif je napade nazvao „neoprostivim“ i upozorio da će oni koji su umešani u nasilje biti kažnjeni kao primer. On je rekao da je Kan uhapšen zbog umešanosti u korupciju i da postoje dokazi koji potkrepljuju ove optužbe.

Ministar inostranih poslova Bilaval Buto Zardari, sin pokojne Benazir Buto, pozvao je u četvrtak Khanove sledbenike da prekinu nasilje, ali je naglasio da su mirni protesti njihovo pravo. „Šta se desilo, desilo se. Ne otežavajte sebi stvari“, rekao je.

Nakon nasilja, vlada je zatvorila škole, fakultete i univerzitete u Pendžabu i severozapadnim provincijama Hajber Pahtunhva, gde Kan ima veliku podršku i gde je prijavljen najveći deo nasilja. Najmanje sedam smrtnih slučajeva demonstranata do sada je prijavljeno u Hajber Pahtunkvi i dvoje u glavnom gradu Pendžaba Lahoreu, zajedno sa jednim u jugozapadnom gradu Keti. Vlada je takođe suspendovala internet usluge u raznim delovima zemlje.

„Uhapsićemo sve one koji su remetili red i zakon“, rekao je Mohson Nakvi, glavni ministar u Pendžabu.

Zvaničnici kažu da su Hanove pristalice posebno ciljale na vojne objekte jer on okrivljuje vojsku za njegovo svrgavanje 2022. godine, a takođe tvrdi da je to bila zavera Vašingtona i Šarifove vlade – optužbe koje su i Sjedinjene Države i Kanov naslednik negirali. Vojska je takođe rekla da nije igrala nikakvu ulogu u Kanovom svrgavanju.

Usred nasilja, pristalice Kana napale su vojni štab u Ravalpindiju i bezbednosne položaje na severozapadu, zapalivši bezbednosnu tvrđavu Chakdara na granici sa Avganistanom. U Lahoreu su u utorak uveče demonstranti opljačkali i zapalili rezidenciju regionalnog komandanta, general-potpukovnika Salmana Fajaza Ganija.

Vojska je u sredu obećala da će odgovoriti punom snagom na napade demonstranata. Rečeno je da su napadi na njegove instalacije pokrenuti na orkestriran način, a da je nasilje „crno poglavlje“ u istoriji zemlje.

Vojska je direktno vladala Pakistanom više od polovine od 75 godina otkako je zemlja stekla nezavisnost od britanske kolonijalne vladavine i ima značajnu moć nad civilnim vladama.