SAD počinju da prosleđuju zaplenjeni ruski novac Ukrajini

SAD počinju da prosleđuju zaplenjeni ruski novac Ukrajini

Američki državni tužilac Merik Garland odobrio je prvi transfer eksproprisanih ruskih sredstava u državnu kasu Ukrajine.

U saopštenju u sredu, zvaničnik je rekao da će novac zaplenjen od ruskog biznismena Konstantina Malofejeva biti poslat za obnovu Ukrajine, kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u toj zemlji, koja je počela u februaru 2022.

„Iako ovo predstavlja prvi transfer SAD oduzetih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine, neće biti poslednji“, rekao je državni tužilac.

Prošle godine, Ministarstvo pravde SAD optužilo je Malofejeva za izbegavanje sankcija. U to vreme, tužioci su tvrdili da je biznismen obezbedio finansiranje Rusa koji promovišu separatizam na Krimu, nekadašnjoj ukrajinskoj teritoriji koja se ponovo ujedinila sa Rusijom 2014.

U to vreme Garland je najavio „zaplenu miliona dolara sa računa u američkoj finansijskoj instituciji koja se može pratiti do kršenja sankcija Malofejeva“.

Vašington i njegovi saveznici raspravljaju o pitanju eksproprijacije ruskih fondova od prošle godine, raspravljajući, između ostalih aspekata šeme, o zakonitosti korišćenja takve zamrznute imovine za pomoć Ukrajini.

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je namensku jedinicu pod nazivom KleptoCapture da pomogne u sprovođenju sankcija zvaničnicima ruske vlade i poslovnim ličnostima, ciljajući njihove jahte, avione, nekretnine i drugu imovinu.

U decembru je američki Kongres usvojio zakon kojim se Stejt departmentu nalaže da određeni prihod od konfiskovane ruske imovine dodeli Ukrajini. Prvi takav transfer odobren je u februaru i uključivao je 5,4 miliona dolara zaplenjenih od Malofejeva.

Moskva je nazvala pokušaje Zapada da se zaplenjena sredstva prebace u Ukrajinu „varvarstvom“, rekavši da će Rusija, ako bude potrebno, odgovoriti istom merom. Moskva je takođe opisala zamrzavanje svoje imovine kao „krađu“, upozoravajući da se time krši međunarodno pravo.