Američki državni tužilac prvi put dozvolio transfer konfiskovane ruske imovine u Ukrajinu

Američki državni tužilac prvi put dozvolio transfer konfiskovane ruske imovine u Ukrajinu

Američki državni tužilac Merik Garland odobrio je u sredu prvi transfer konfiskovane ruske imovine Ukrajini u svrhu rekonstrukcije, navodi se u Garlandovoj izjavi, prenosi „Evropska istina“.

Reč je o sredstvima ruskog oligarha Konstantina Malofejeva koja je oduzeo američki sud zbog optužbi za izbegavanje sankcija. Oni mogu biti prebačeni u Ukrajinu u skladu sa amandmanom budžeta usvojenim u decembru 2022. godine.

„Iako je ovo prvi transfer Sjedinjenih Država konfiskovanih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine, neće biti poslednji“, rekao je američki državni tužilac.

U februaru 2023. godine okružni sudija Federalnog suda Menhetna dozvolio je tužilaštvu da konfiskuje 5,4 miliona dolara koji su pripadali Malofejevu.

Malofejev, koji je vlasnik Tsargrad TV, optužen je za finansiranje separatizma na Krimu i pod američkim je sankcijama 2014. godine. Osam godina kasnije, američko tužilaštvo ga je optužilo za izbegavanje sankcija.

Krajem 2022. godine, tužioci su na sudu rekli da su imali pravo da zaplene novac na Malofejevom računu Sunflover banke u Denveru jer je pokušao da ga prebaci poslovnom partneru kršeći sankcije SAD.