Ukrajinski ombudsman razgovara sa šefom IAEA o pitanjima bezbednosti nuklearne elektrane

Ukrajinski ombudsman razgovara sa šefom IAEA o pitanjima bezbednosti nuklearne elektrane

Komesar Vrhovne rade za ljudska prava Dmitro Lubinec razgovarao je sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Marijanom Grosijem o nizu važnih bezbednosnih pitanja vezanih za rad nuklearnih elektrana usred oružane agresije Rusije, koja uključuje ciljane napade. na energetskim objektima širom Ukrajine, preneo je Ukrinform.

„Sa generalnim direktorom IAEA, gospodinom Rafaelom Grosijem, razgovarali smo o nizu važnih bezbednosnih pitanja vezanih za rad nuklearnih elektrana usred oružane agresije Ruske Federacije, koja sprovodi ciljane napade na energetske objekte u Ukrajini. Konkretno, tokom bilateralnog sastanka pokrenuta je tema bezbednosti zaposlenih u Energoatomu, deportacije osoblja i njihovih porodica, kao i globalno pitanje globalne nuklearne bezbednosti“, napisao je Lubinets u Telegramu.

Ombudsman je zahvalio Grosiju na činjenici da, uprkos namernim pretnjama ruske vojske i kontinuiranim granatiranjem, ne samo da je misija postavljena u NEK Zaporožje, već je Grosi i bio na njenom čelu, više puta posećujući objekat.

Verujem da bi ovo trebalo da bude primer za sve one koji su ’zabrinuti‘, ne samo da rečima podrže Ukrajinu, već da tako složene probleme rešavaju stvarnim i efikasnim akcijama“, naglasio je Lubinec.

Pored toga, dodao je on, IAEA je proširila svoje prisustvo u Ukrajini kako bi pomogla u sprečavanju nuklearne nesreće usred ruske invazije.

„Takođe sam pokrenuo inicijativu da IAEA zajedno sa Kancelarijom ombudsmana napravi poseban izveštaj o pitanjima poštovanja prava osoblja IAEA i njihovih porodica, deportacije i bezbednosti uopšte. Zauzvrat, Rafael Grosi mi se zahvalio na ideju i rekao da će poraditi na tom pitanju. Dogovorili smo se da dalje razgovaramo o toj ideji tokom sledećeg putovanja gospodina Grosija u Ukrajinu“, rekao je Lubinets.

Generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi izjavio je 6. maja da su stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju prisutni u NE Zaporožja dobili informaciju da je počela evakuacija stanovnika iz Enerhodara, gde živi većina osoblja elektrane.