Prva beba „troje roditelja“ rođena u Velikoj Britaniji

Prva beba „troje roditelja“ rođena u Velikoj Britaniji

Beba je rođena sa DNK tri osobe po prvi put u Velikoj Britaniji, nakon upotrebe pionirskog oblika vantelesne oplodnje (IVF) – koja se ponekad naziva tehnika „bebe iz epruvete“. Ovu vest je potvrdio britanski regulator za plodnost, objavio je u utorak list Gardijan.

Publikacija, koja kaže da je vest dobila putem zahteva za slobodu informisanja, nije mogla da objavi konkretnije podatke, kao što su datum rođenja deteta i njegovo trenutno zdravstveno stanje, iz razloga medicinske poverljivosti.

Postupak, koji je poznat kao tretman doniranja mitohondrija (MDT), kombinuje tkiva iz jajnih ćelija donora da bi se stvorili IVF embrioni bez naslednih bolesti koje bi se potencijalno prenele na dete tokom konvencionalne trudnoće.

Ovi embrioni su kombinovani sa spermom i jajnim ćelijama bioloških roditelja, a beba koja je nastala kao rezultat sadrži DNK potpise tri osobe – svojih roditelja i donatorke. Biološki roditelji doprinose više od 99,8% bebinog DNK, koji kontroliše ključne karakteristike kao što su ličnost, kao i boja očiju i kose. Oko 37 gena može se direktno pratiti do donora.

„MDT nudi porodicama sa teškom naslednom mitohondrijskom bolešću mogućnost zdravog deteta“, rekao je za Gardijan Piter Tompson iz britanskog regulatora plodnosti za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA). „Ovo su još uvek rani dani za MDT, a HFEA nastavlja da razmatra klinički i naučni razvoj.

HFEA je u izveštaju Gardijana dodao da je do sada rođeno „manje od pet“ beba korišćenjem ove procedure. Prvo poznato MDT rođenje dogodilo se u SAD 2016.

2015. Velika Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila upotrebu MDT-a nakon glasanja u Donjem domu. Ovo je došlo usred žestoke etičke debate koju su vodili neki političari i verske grupe o etici zelenih medicinskih procedura koje proizvode takozvane „dizajnerske bebe“. Procedura je takođe dovela do tvrdnji da su bebe rođene sa „troje roditelja“. Prvi MDT slučajevi odobreni su u Velikoj Britaniji 2018.

Tadašnji premijer Dejvid Kameron osvrnuo se na zabrinutost nakon glasanja za odobravanje lečenja, rekavši da se „mi ovde ne igramo boga, samo se brinemo da dva roditelja koja žele zdravu bebu mogu da je imaju“.