Kuleba: Ako Nemačka želi bezbednu Evropu, Ukrajina treba da bude članica NATO-a

Kuleba: Ako Nemačka želi bezbednu Evropu, Ukrajina treba da bude članica NATO-a

Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba smatra da Nemačka treba da podrži članstvo Ukrajine u NATO ako želi bezbednu Evropu.

„Ako Nemačka želi sigurnu i prosperitetnu Evropu, Ukrajina mora da bude članica NATO-a. To je jedini način“, rekao je ministar.

On je dodao da članstvo Ukrajine u NATO-u sada ne može sprečiti ovaj rat, pošto je već počeo, „ali će sprečiti dalje ratove posle rata“.

Povodom očekivane pomoći Berlina u borbi protiv invazije Ruske Federacije, Kuleba je rekao, pre svega, o potrebi za granatama.

„Potrebna je artiljerijska municija, posebno za velike udaljenosti. Potrebna su nam oklopna vozila, potrebni su nam protivvazdušni sistemi, sve je to u Nemačkoj, a Nemačka ih snabdeva. A Nemačka može i više“, smatra ministar.

Podsetimo, prema pisanju masovnih medija, SAD i Nemačka još ne žele konkretne odluke po pitanju članstva Ukrajine u NATO.

Prema informacijama iz krugova NATO-a, do pravog pokreta u pregovorima o perspektivi prijema Ukrajine u Alijansu verovatno će doći tek kada Ukrajina uspe u ratu sa Rusijom.

Predsednik Volodimir Zelenski insistira na tome da Ukrajina treba da postane sledeća članica NATO-a nakon što Švedska pristupi Alijansi.