Astronomi tvrde da su rešili misteriju odbegle supermasivne crne rupe

Astronomi tvrde da su rešili misteriju odbegle supermasivne crne rupe

Misteriozni trag zvezda formiran pre osam hiljada miliona godina i nedavno otkriven od strane Hablovog svemirskog teleskopa bio je izazov za brojne istraživačke grupe. Njegova veličina je slična onoj Mlečnog puta, a ova veoma duga uska struktura dala je povoda za nekoliko objašnjenja njenog porekla.

Prema kontroverznoj početnoj hipotezi, ovaj trag zvezda mogao bi biti rezultat prolaska supermasivne crne rupe kroz ogroman oblak gasa. Ova ideja je brzo pokrenula maštu astronomske zajednice, jer joj je potreban veliki skup složenih izuzetnih okolnosti. Iz tog razloga nekoliko naučnih timova je nastavilo da istražuje različite i manje egzotične scenarije koji bi mogli da objasne zapažanja.

U nedavnoj studiji objavljenoj u Astronomy & Astrophysics, istraživači sa Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC) došli su do zaključka da se ova neobična struktura zvezda može tumačiti kao galaksija bez izbočine koja se vidi na ivici. Galaksije ovog tipa, koje se nazivaju i tanke ili ravne galaksije, su relativno česte.

„Kretanje, veličina i količina zvezda odgovara onome što je viđeno u galaksijama unutar lokalnog univerzuma“, objašnjava Horhe Sančez Almeida, istraživač IAC-a koji je prvi autor članka. „Olakšanje je što smo pronašli rešenje za ovu misteriju, novi predloženi scenario je mnogo jednostavniji. U jednom smislu je i šteta, jer se očekuje postojanje crnih rupa koje beže, a ovo je moglo da bude prvi. posmatrano“.

Da bi podržao hipotezu o tumačenju u smislu galaksije, tim je uporedio misterioznu strukturu sa dobro poznatom lokalnom galaksijom bez ispupčenja, IC5249, koja ima sličnu masu zvezda, i pronašao iznenađujuće slaganje. Prema rečima Mireie Montes, istraživača IAC-a koji je koautor članka, „Kada smo analizirali brzine ove udaljene strukture zvezda, shvatili smo da su one veoma slične onima dobijenim rotacijom galaksija, tako da odlučili smo da uporedimo mnogo bližu galaksiju i otkrili da su one izuzetno slične.“

„Takođe smo pogledali odnos između mase pretpostavljene galaksije i njene maksimalne brzine rotacije i otkrili da je to zaista galaksija koja se ponaša kao galaksija“, navodi Ignacio Trujillo, istraživač IAC-a koji je učestvovao u studiji. „To je zanimljiv objekat, jer je to prilično velika galaksija na veoma velikoj udaljenosti od Zemlje, gde je većina galaksija manja“, dodaje on.

Predstojeća zapažanja će omogućiti detaljnije proučavanje ovog objekta.