Broj poginulih u požarima na Uralu porastao na 21

Broj poginulih u požarima na Uralu porastao na 21

Broj poginulih u požarima na ruskom Uralu porastao je u utorak na 21, javila je ruska državna novinska agencija Tass, pozivajući se na lokalne agencije za hitne slučajeve, piše AP.

Šumski požari besneli su u oblasti Kurgan na Uralu i u Sibiru cele nedelje. Stanovnik provincije Tjumenj u zapadnom Sibiru poginuo je dok je pokušavao da ugasi požar.

Prema lokalnim vlastima, većina smrtnih slučajeva dogodila se u nedelju u selu Iuldus u provinciji Kurgan, koje se nalazi na granici između Urala i Sibira.

„Broj mrtvih može da se poveća“, rekli su zvaničnici regionalne hitne službe.

U pokrajini je uvedeno vanredno stanje, gde je izgorelo više od 5.000 objekata. Požari su takođe zahvatili hiljade hektara (jutara) u pokrajini Sverdlovsk, te u sibirskim provincijama Omsk i Tjumen.

Tokom posete u ponedeljak provinciji Kurgan, ruski ministar za vanredne situacije rekao je da naselja više nisu u opasnosti od požara, iako su lokalni mediji u utorak izvestili da tamo još uvek gore, kao i u Sverdlovsku i Tjumenu.

Poslednjih godina Rusija je doživela posebno rasprostranjene šumske požare, za koje su stručnjaci okrivili neobično suva leta i visoke temperature.

Eksperti su takođe citirali odluku iz 2007. o raspuštanju savezne mreže vazduhoplovstva zadužene za uočavanje i suzbijanje požara. Njena imovina je predata regionalnim vlastima, što je dovelo do brzog opadanja snaga i izazvalo mnogo kritika. Vlada je kasnije poništila taj potez i ponovo uspostavila saveznu agenciju zaduženu za praćenje šuma iz vazduha. Međutim, njeni resursi su i dalje ograničeni, što otežava istraživanje ogromnih šuma Sibira i Dalekog istoka.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je vlasti pre godinu dana u utorak da preduzmu jače mere za sprečavanje požara i pojačaju koordinaciju između različitih zvaničnih agencija u suočavanju sa njima.