Pentagon: Novi paket pomoći Ukrajini će zadovoljiti njene dugoročne potrebe

Pentagon: Novi paket pomoći Ukrajini će zadovoljiti njene dugoročne potrebe

Novi paket vojne pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde dolara, koji je objavljen u utorak, predviđa proizvodnju novog oružja za ukrajinske oružane snage ili njihovu nabavku od partnerskih zemalja i pokrivaće dugoročne bezbednosne potrebe Ukrajine, rekao je na brifingu u utorak portparol američkog Ministarstva odbrane, brigadni general Pat Rajder, prenosi Ukrinform.

On je rekao da se novi paket pruža u okviru Inicijative za pomoć u bezbednosti Ukrajine (USAI), koja omogućava nabavku oružja od industrije ili partnera umesto da se povlači iz neposrednih zaliha Ministarstva odbrane SAD.

„Sledeći korak u ovom procesu biće razmatranje finansiranja dodatnih kapaciteta kako bi se zadovoljile dugoročne potrebe Ukrajine“, rekao je Rajder.

Američka administracija je 9. maja objavila novi paket vojne pomoći za Ukrajinu koji ima za cilj jačanje njene protivvazdušne odbrane i održavanje potreba za artiljerijskom municijom ukrajinskih oružanih snaga.

Paket uključuje artiljerijske metke kalibra 155 mm, dodatne sisteme protivvazdušne odbrane i municiju, municiju za bespilotne letelice, kao i opremu koja pomaže u integraciji zapadnih lansera protivvazdušne odbrane, projektila i radara sa postojećim ukrajinskim sistemima.