Pomaganje pticama selicama da putuju bezbednije

Pomaganje pticama selicama da putuju bezbednije

Nova studija je u toku kako bi se okarakterisali rizici za ptice selice dok putuju na sever iz Centralne i Južne Amerike i sa Kariba u proleće i na jug u jesen.

Jin Bai, postdiplomac na Državnom univerzitetu Severne Karoline, proučava faktore koji mogu povećati rizik od sudara ptica sa prozorima, posebno za ptice selice, pošto su sudari jedan od vodećih uzroka smrtnosti ptica u Severnoj Americi u vezi sa ljudima.

Sažetak je govorio Baiju o tome zašto ptice svake godine putuju na ovo putovanje, kao io njegovom radu na proučavanju faktora rizika za sudare ptica i prozora. Bai vodi studiju sa Madhusudanom Kattijem, vanrednim profesorom šumarstva i ekoloških resursa u državi NC.

Bai: Većina ptica migrira u proleće i jesen. Prolećna migracija u Severnoj Karolini počinje krajem marta, dostiže vrhunac krajem aprila i počinje da usporava do kraja maja. Jesenje migracije je relativno duže, od avgusta do oktobra. Možete da koristite BirdCast da vidite projekcije koliko ptica prolazi iznad vas u vašoj oblasti.

Bai: To je evoluciono ponašanje. Migrirajući na sever u proleće, migriraju iz područja sa niskim resursima u područja sa visokim resursima za hranu i lokacije za gnežđenje.

Bai: Sudari ptica i prozora predstavljaju veliku pretnju pticama. Istraživači su u studiji objavljenoj 2014. godine procenili da čak 988 miliona ptica strada u sudarima zgrada u Sjedinjenim Državama svake godine. Studija u oblasti Trougla pre nekoliko godina pokazala je da bi ptice selice mogle biti podložnije sudarima zgrada. Stalne ptice možda su bolje upoznati sa svojom okolinom.

Jesenja migracija ima više sudara iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je taj što je u jesen mnogo ptica završilo razmnožavanje. Mlade ptice su manje iskusne. Takođe, veći je broj ptica koje migriraju u jesen nego u proleće, jer jesenja migracija obuhvata i odrasle i mladunce, dok prolećna uključuje samo odrasle jedinke.

Bai: Postoji nekoliko faktora u igri. Migriraju noću, a za navigaciju koriste zvezde. Kada postoji svetlosno zagađenje, to ih dezorijentiše. Takođe, mogli bi da ostanu u urbanizovanom području, koje bi mogli izbegavati bez svetla, gde ima mnogo prozora. Oni vide reflektovano drveće ili nebo u prozorima, i misle da mogu da lete kroz njih; zato se sudaraju. Dakle, svetlost neproporcionalno privlači ptice u grad, a zatim i reflektujući materijali koji mogu izazvati sudare.

Bai: Ljudi mogu pomoći tako što će ugasiti svetla tokom perioda migracije i postaviti folije za prozore. Neke od folija za prozore imaju šare tačaka koje mogu pomoći u sprečavanju sudara ptica. Ovi filmovi mogu imati različite šare tačaka koje su različitih oblika, a koje mogu biti providne, bele, crne ili obložene UV zračenjem. American Bird Conservanci je neprofitna organizacija posvećena očuvanju divljih ptica i njihovih staništa širom Amerike; imaju čitavu bazu podataka efikasnih proizvoda za tretiranje prozora. Postoje i rešenja na nivou politike. U nekim većim gradovima uloženi su napori da se promene kodovi za prozore u novim zgradama, a neki gradovi u Severnoj Karolini imaju kampanje za gašenje svetla tokom perioda migracije.

Bai: Vodim studiju za praćenje sudara ptica na tri visokoškolske institucije: Univerzitetu Severne Karoline u Čepel Hilu, Meredit koledžu i NC State. Primarni cilj je identifikovanje objekata visokog rizika i zagovaranje rešenja za te objekte. Druga strana je da doprinesemo nauci o sudarima ptičjih prozora kako bismo znali kako karakteristike zgrade, ili drugi faktori kao što su intenzitet migracije ili vreme, mogu biti povezani sa sudarima.