Studija otkriva promene boje u 2.550 kineskih jezera u poslednjih 40 godina

Studija otkriva promene boje u 2.550 kineskih jezera u poslednjih 40 godina

Jezera obezbeđuju kritične resurse za čovečanstvo. Interakcija optički aktivnih sastojaka u vodi sa sunčevim zračenjem čini jezera na Zemlji šarenim.

U poređenju sa jednim parametrom kvaliteta vode, boja vode u jezeru može odražavati sveobuhvatnu promenu stanja životne sredine jezera. Generalno, boja jezera je povezana sa produktivnošću, kvalitetom vode i ekološkim stanjem. Dakle, uticaji klime i ljudskih aktivnosti na jezerske sredine mogu se donekle odraziti u boji vode.

Istraživači predvođeni dr Cao Zhigangom iz grupe prof. Ma Ronghua na Institutu za geografiju i limnologiju Nanjing, Kineska akademija nauka, zajedno sa svojim saradnicima, sproveli su sveobuhvatno ispitivanje boje u 2.550 kineskih jezera od 1984. do 2021. godine. prostorni i vremenski obrasci pomeranja boje jezera kao i njihov odnos prema klimi i ljudskim aktivnostima. Njihovi nalazi su objavljeni u Geophisical Research Letters 25. aprila.

„U proteklih 40 godina, plava jezera u zapadnoj Kini postala su plava, a zeleno-žuta jezera u istočnoj Kini prešla su u zelenije boje“, rekao je dr Cao.

Istraživači su otkrili da je smanjenje vizuelne talasne dužine široko rasprostranjeno bilo u plavim jezerima zapadne Kine ili u neplavim (zelenim i žutim) jezerima istočne Kine. Smanjenje vizuelne talasne dužine boje pronađeno je u 1.723 jezera (68%) (srednja brzina promene: -8 nm/deceniju). Jezera na Tibetanskoj visoravni imala su veći pad talasne dužine nego jezera u drugim oblastima.

„Klima i ljudske aktivnosti varirale su u različitim oblastima Kine. Dakle, kontrola klime i ljudi na promenu obrazaca boja jezera je heterogena širom Kine“, rekao je prof. Ma.

Većina jezera u zapadnoj Kini (npr. Tibetanska visoravan) su plava. Plava boja je uglavnom povezana sa višom temperaturom i padavinama, što je takođe dovelo do proširenja jezera i povećane bistrine vode.

Jezera u istočnoj Kini (na primer, ravnica reke Jangce) su često „zeleno-žuta“. Sa smanjenjem brzine vetra poslednjih decenija, oslabljena je resuspenzija sedimenata, koja se obično odnosi na zamućenost jezera. Isto tako, više šuma i travnjaka oko jezera smanjilo je materije koje se ulivaju u njih. Ovi procesi su smanjili sedimente u površinskim vodama i učinili da se boja jezera promeni u zeleni smer. U jezerima Taihu i Čaohu, gde često izbijaju cvetovi cijanobakterija, trendovi „zelenijih“ boja su značajniji.