Minesota se priprema za skoro potpunu zabranu „zauvek hemikalija“

Minesota se priprema za skoro potpunu zabranu „zauvek hemikalija“

Minesota je na ivici zabrane upotrebe nebitnih „hemikalija zauvek“. A zakonodavci kažu da zakon nazivaju po ženi koja je provela poslednje mesece svog života u kampanji za ograničenja koja će biti neka od najstrožih u zemlji.

Zakonodavci, ekolozi i članovi porodice odali su u utorak počast Amari Štrand. Umrla je dva dana pre svog 21. rođendana prošlog meseca od retkog oblika raka jetre. Odrasla je u predgrađu Sent Pola gde su podzemne vode kontaminirane PFAS-om i verovala je da su hemikalije deo onoga što je izazvalo njen rak, koji je dijagnostikovan kada je imala 15 godina.

„Kroz svoj bol i iscrpljenost, Amara je bila voljna da bude glas onih koji su postali žrtve bolesti koje su povezane sa ovim zauvek hemikalijama“, rekao je njen otac Majkl Strand. „Amara je pozvala zakonodavce Minesote da učine ono što je ispravno u donošenju zakona koji ne samo da će zaštititi našu životnu sredinu i ljudske živote, već i naterati industriju da pronađu alternativne načine proizvodnje svojih proizvoda bez ovih smrtonosnih hemikalija.

PFAS, ili per- i polifluoroalkil supstance, proširile su se širom sveta i ne razlažu se u životnoj sredini. Oni su povezani sa širokim spektrom zdravstvenih problema, uključujući nisku porođajnu težinu i određene vrste raka. Hemikalije se koriste od 1940-ih u mnogim potrošačkim i industrijskim proizvodima, uključujući tiganje protiv lepljenja, ambalažu za brzu hranu, tkanine i penu za gašenje požara.

„Proveo sam poslednjih pet godina boreći se protiv raka svim delovima svog bića. I hoću do kraja života“, rekla je Amara Strand na emotivnoj konferenciji za novinare sa poslanicima i njenim roditeljima kada su objavili zakon u januaru. „Korporacije moraju da zaustave proizvodnju ovih toksina i da budu odgovorne i da plate za štetu koju su učinili. Bez moje krivice, bio sam izložen ovim toksičnim hemikalijama. I kao rezultat toga, ja ću umreti sa ovim rakom.“

„Amarin zakon“ će dozvoliti samo ograničene izuzetke od zabrane, kao što je pena za gašenje požara koja se koristi na aerodromima i rafinerijama nafte i u zaštitnoj odeći za vatrogasce. Takođe će zahtevati od kompanija da otkriju da li proizvodi koje prodaju u Minesoti sadrže hemikalije. Zabrana bi stupila na snagu 2025. za dugačku listu proizvoda uključujući tepihe, proizvode za čišćenje, posuđe, kozmetiku, zubne konce, tkanine i tretmane za tkanine, nameštaj, proizvode za decu, proizvode za menstruaciju i vosak za skijanje.

Konferencijski odbor Predstavničkog doma i Senata koji pregovara o detaljima zakona o širokom okruženju i prirodnim resursima dogovorio je prošlog četvrtka jezik PFAS koji će biti uključen. Demokratski guverner Tim Valc i njegova administracija podržavaju zabranu. Očekuje se da će ga potpisati nakon što Dom i Senat završe rad na konačnom paketu.

„Ovo će biti najjači zakon o PFAS-u u zemlji“, rekao je demokratski poslanik Sidnej Džordan iz Mineapolisa, koji je dalje rekao: „Minesota je izmislila PFAS. Donošenjem ovoga, Minesota će izmisliti rešenje.“

Pristalice kažu da Minesota ima posebnu odgovornost jer je hemikalije izmislio 3M iz Mejplvuda, koji je u decembru objavio da napušta proizvodnju PFAS-a i da prestaje da ih koristi u svojim proizvodima.

„Dužni smo da vodimo odgovornost u njihovom iskorenjivanju iz okoline, iz naših tela, iz naših potrošačkih proizvoda, iz naše vode“, rekla je demokratska senatorka Džudi Siberger iz Aftona, glavnog sponzora u Senatu. Rekla je da je problem lični jer je njen bunar zagađen PFAS-om, što je primorava da koristi sistem za filtriranje kako bi dobila sigurnu vodu.

Andrea Lovell, zakonodavna direktorka Centra za zaštitu životne sredine Minesote, rekla je da zakon Minesote ide dalje od bilo koje druge države i ima najstrožiju listu onoga što se smatra nebitnom upotrebom. Na primer, rekla je ona, kalifornijska ograničenja ne pokrivaju posuđe ili zahtevaju toliko sveobuhvatnih podataka. Do sada je, rekla je ona, Mejn imao najjača ograničenja. Ali zakon Mejna iz 2021. nalaže postupno ukidanje do 2030. dok zakon Minesote počinje brže.

Američka agencija za zaštitu životne sredine prošle godine je označila hemikalije kao opasne supstance prema zakonu o Superfondu. Ali EPA je zaustavila potpunu zabranu, nakon upozorenja da su jedinjenja opasnija nego što se ranije mislilo i da predstavljaju rizik po zdravlje čak i na izuzetno niskim nivoima.