Saudijska Arabija će ponovo otvoriti ambasadu u Siriji kako se odnosi budu poboljšali

Saudijska Arabija će ponovo otvoriti ambasadu u Siriji kako se odnosi budu poboljšali

Diplomatsko predstavništvo Saudijske Arabije u Siriji nastaviće sa radom 11 godina nakon što je zatvoreno, pošto su se odnosi dve zemlje nedavno poboljšali, izvestila je kasno u utorak novinska agencija kraljevine, piše AP.

Najava je usledila skoro mesec dana nakon što su Sirija i Saudijska Arabija rekle da se kreću ka ponovnom otvaranju ambasada i obnavljanju letova avio-kompanija. Prošlomesečni razvoj događaja usledio je posle posete visokog sirijskog diplomate kraljevstvu, prve otkako je Saudijska Arabija prekinula diplomatske odnose sa Sirijom 2012. i posete sirijskog ministra spoljnih poslova Rijadu.

U nedelju, 22-člana Arapska liga pristala je da vrati Siriju, okončavši 12-godišnju suspenziju i poduzevši još jedan korak ka vraćanju sirijskog predsednika Bašara Asada, dugogodišnjeg regionalnog parije, nazad u okrilje.

Arapske vlade su široko izbegavale Siriju zbog brutalnog gušenja demonstranata od strane Assadove vlade u pobuni 2011. koja je prerasla u građanski rat. Slom u odnosima kulminirao je izbacivanjem Sirije iz Arapske lige.

Nakon što je sukob počeo, Saudijska Arabija je podržala sirijsku opoziciju.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije saopštilo je u utorak da ponovno otvaranje ambasade u Damasku ima za cilj „jačanje bezbednosti i stabilnosti u regionu“. Nije rečeno kada će se ambasada ponovo otvoriti, dodajući da je taj potez usledio nakon odluke Arapske lige da ponovo uspostavi članstvo Sirije.

Iz Damaska nije bilo zvaničnog komentara.

Poslednjih godina, kako je Asad konsolidovao kontrolu nad većim delom zemlje, susedi Sirije su počeli da preduzimaju korake ka zbližavanju.

Uvertire su se ubrzale od velikog zemljotresa 6. februara u Turskoj i Siriji i ponovnog uspostavljanja veza između Saudijske Arabije i Irana uz posredovanje Kine, koji je podržao suprotstavljene strane u sirijskom sukobu.

Saudijska Arabija je domaćin sledećeg samita Arapske lige 19. maja i očekuje se da će Sirija prisustvovati.

Ranije u utorak, Sjedinjene Države i Britanija izrazile su nezadovoljstvo odlukom Arapske lige za vikend da ponovo uspostavi Siriju kao članicu.

Državni sekretar SAD Antoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli izjavili su da se protive tom potezu. Ali su takođe dozvolili da Arapska liga odredi njeno članstvo.

Takođe u utorak, sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad doputovao je u Moskvu gde će u sredu prisustvovati sastanku koji će uključivati njegove kolege iz Irana, Turske i Rusije.

To će biti prvi put da će se sirijski ministar spoljnih poslova sastati sa svojim turskim kolegom posle više od jedne decenije, pošto je Turska bila glavna podrška opozicionim borcima koji pokušavaju da uklone Asada sa vlasti.

Krajem aprila u Moskvi su održani sastanci ministara odbrane Rusije, Irana, Turske i Saudijske Arabije.

U 12-godišnjem sukobu u Siriji poginulo je pola miliona ljudi i raseljena polovina predratnog stanovništva zemlje od 23 miliona.