Australijski zakonodavci pozivaju SAD da odustanu od ponude za ekstradiciju Asanža

Australijski zakonodavci pozivaju SAD da odustanu od ponude za ekstradiciju Asanža

Delegacija australijskih poslanika pozvala je Sjedinjene Države da prekinu svoje pokušaje izručenja i krivičnog gonjenja Džulijana Asanža tokom sastanka sa američkom ambasadorkom Kerolajn Kenedi u Kanberi u utorak.

Parlamentarna grupa „Vratite Džulijana Asanža kući” obavestila je glavnog diplomatu Vašingtona u Australiji da su njeni građani izrazili „široko rasprostranjenu zabrinutost” zbog nastavka pritvora u Britaniji osnivača VikiLeaksa, koji je australijski državljanin, kao i pokušaja da se on izruči SAD će se suočiti sa optužbama za špijunažu.

Godine 2010. Asanžova platforma Vikiliks objavila je osetljive dokumente američke vlade koje je procurila bivša analitičarka obaveštajnih službi američke vojske Čelsi Mening.

„Postoji niz stavova o Asanžu u australijskoj zajednici i članovi parlamentarne grupe odražavaju tu raznolikost stavova“, navodi se u saopštenju višestranačke grupe nakon sastanka sa Kenedijem u utorak. „Ali ono što nije sporno u grupi je da se prema gospodinu Asanžu postupa nepravedno.

Kopredsedavajući grupe, nezavisni poslanik Endru Vilki, dodao je u utorak da je australijski parlament takođe izrazio „široku zabrinutost“ za Asanža, kao što su u izjavama podrške prošle nedelje izneli premijer Entoni Albaneze i opozicioni lider Piter Daton. Albanese je, posebno, bio istaknuti kritičar Asanžovog pritvora tokom njegove uspešne izborne kampanje 2022.

Asanž se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarš dok nastavlja pravnu bitku za borbu protiv ekstradicije Sjedinjenim Državama, gde se suočava sa optužbama za špijunažu u vezi sa objavljivanjem stotina hiljada vladinih dokumenata koji se odnose na ratove u Avganistanu i Iraku od strane VikLeaksa, pored diplomatske depeše. Ako bude proglašen krivim, Asanž se suočava sa 175 godina zatvora u strogom zatvoru.

Vašington tvrdi da su Asanžovi postupci doveli živote američkih vojnika u opasnost. Njegove pristalice, međutim, tvrde da je Asanž nepravedno na meti Vašingtona nakon štetnih curenja informacija, koja su razotkrila malverzacije američkog osoblja tokom ratova u Avganistanu i Iraku.

U aprilu je 48 australijskih poslanika zajedno potpisalo pismo upućeno američkom državnom tužiocu Meriku Garlandu u kojem kažu da je potraga Sjedinjenih Država za „novinarom i izdavačem“ Asanža „postavila opasan presedan“ za slobodu štampe.

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi da poseti Sidnej 24. maja na Samit četvorke lidera, gde će se sastati sa liderima Australije, Indije i Japana. Albaneze nije rekao da li namerava da pokrene to pitanje sa Bajdenom tokom njegove posete.