FBI je uništio ruski špijunski program koji je koristio 20 godina

FBI je uništio ruski špijunski program koji je koristio 20 godina

Američki Federalni istražni biro je u utorak izvestio o prekidu velikog programa sajber špijunaže od strane ruske Federalne službe bezbednosti koristeći program kodnog naziva „Zmija“.

Američki policajci veruju da je špijunski alat koristila hakerska jedinica 16. centra FSB pod kodnim imenom „Turla” skoro 20 godina.

Program „Zmija“ je osmišljen za krađu poverljivih dokumenata iz stotina kompjuterskih sistema u najmanje 50 zemalja koje pripadaju vladama zemalja članica NATO-a, uključujući SAD, kao i novinara i drugih lica od interesa za Rusku Federaciju.

Da bi eliminisao „Zmiju“, FBI je razvio operaciju pod kodnim imenom „Meduza“. U okviru svojih granica, špijunski softver je bio primoran da prepiše sopstveni kod, što ga je onemogućilo.

Kako je preneo Rojters, na brifingu pre saopštenja, američki zvaničnik uključen u operaciju nazvao je „Zmiju” „glavnim oruđem” sajber špijunaže od strane Rusije.

On je izrazio nadu da je kao rezultat eliminacije programa Moskva uspela da bude „iskorenjena sa virtuelnog ratišta“.

Ovo nije prva godina da zapadne specijalne službe razotkrivaju ruske hakerske grupe koje kontrolišu specijalne službe ili obaveštajci.

Kako je objavljeno, Velika Britanija veruje da hakeri koje podržava Rusija nastoje da poremete ili unište britansku kritičnu infrastrukturu.