Kina prekoreva SAD zbog Tajvana

Kina prekoreva SAD zbog Tajvana

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang zamerio je izaslaniku Sjedinjenih Država u Pekingu zbog onoga što je smatrao podrškom Vašingtona Tajvanu, a takođe je rekao da njegova zemlja neće pristati na jačanje komunikacionih linija između Vašingtona i Pekinga bez da prethodno dobije političke ustupke od Bele kuće. .

„SAD ne bi trebalo da razgovaraju o komunikaciji dok kontinuirano potiskuju i obuzdavaju Kinu“, rekao je Kin ambasadoru Nikolasu Bernsu, prema čitanju njihovog sastanka koje je u ponedeljak objavilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova. „SAD ne smeju da govore jedno, već da rade suprotno.

Ćin je dodao da Vašington „mora da poštuje kinesku donju liniju i crvene linije i da prestane da oštećuje suverenitet, bezbednost i razvojne interese Kine“.

Tenzije su se pojačale između SAD i Kine poslednjih meseci, delom zbog stavova obe nacije u vezi sa Tajvanom. Peking na ostrvo gleda kao na otcepljenu provinciju koja ostaje njegova suverena teritorija – ali, iako Vašington ne održava zvanične diplomatske veze sa Tajpejem, svoju vladu je snabdeo odbrambenim oružjem.

Peking je takođe bio ljut što je predsednik Tajvana Cai Ing-ven dobio audijenciju kod predsednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija tokom aprilske posete Kaliforniji.

Diplomatska prepirka između Pekinga i Vašingtona dovela je do toga da su rasprave između supersila sve ređe. Govoreći prošlog meseca na onlajn samitu koji je organizovao istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, Berns je ukazao da su SAD i Kini potrebni „dublji kanali“, posebno zato što vojske obe nacije blisko sarađuju jedna s drugom u Južnom kineskom moru i oko Tajvana.

Kin je izjavio Bernsu tokom njihovog sastanka da je uspostavljanje stabilne komunikacije između Pekinga i Vašingtona ključno za posredovanje u potencijalnim krizama, navodi kinesko ministarstvo spoljnih poslova. Ali Kin je takođe sugerisao da je do pogoršanja odnosa došlo zbog SAD i njihovog kršenja „crvenih linija“ Pekinga.