Mirovni pregovori u Ukrajini sada nemogući

Mirovni pregovori u Ukrajini sada nemogući

Male su šanse da će Ukrajina i Rusija uskoro sesti za pregovarački sto, rekao je generalni sekretar UN Antonio Guteres za španski list El Pais, napominjući da obe zemlje i dalje veruju da mogu da postignu svoje ciljeve vojno.

U intervjuu objavljenom u ponedeljak, Gutereš je rekao: „Nažalost, verujem da mirovni pregovori u ovom trenutku nisu mogući. On je objasnio da Rusija izgleda nespremna „u ovom trenutku da se povuče sa teritorija koje zauzima“, dok se „Ukrajina nada da će ih ponovo zauzeti“ silom.

Diplomata je dodao da – uprkos okolnostima – UN ipak čine sve što mogu da navedu Kijev i Moskvu da pregovaraju. On je naveo dogovor o žitu – čija budućnost trenutno visi o ravnoteži jer Rusija odbija da ga obnovi posle 18. maja – kao „najvažniju inicijativu“ do sada.

Prema Guterresu, visoki predstavnici rade na organizovanju sastanka uključenih strana u Istanbulu radi produženja sporazuma. Zvaničnik je priznao da su prigovori Moskve opravdani, dodajući da iako izvoz hrane i đubriva iz zemlje nije pod sankcijama, on je zapravo blokiran „indirektnim preprekama koje ostaju. ”

Govoreći za tursku televiziju Haberturk u nedelju, Ibrahim Kalin, najviši savetnik turskog predsednika za spoljnu politiku, ocenio je da „Ovaj rat neće završiti pozicionim dobitkom, već novim bezbednosnim sporazumom između dva globalna bloka. On je tvrdio da je trenutni sukob zapravo sukob između Rusije i kolektivnog Zapada, što odražava stav Moskve.

„Ovaj rat nije između Rusije i Ukrajine, već između Rusije i zapadnog bloka. Hladni rat 2.0“, objasnio je Kalin.

Turski zvaničnik je, međutim, primetio da trenutno postoje male šanse za dijalog pošto je trenutna „međunarodna klima u korist rata, a ne mira. ”

U međuvremenu, takođe u nedelju, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je za CBS Nevs da se sukob u Ukrajini možda približava prekretnici. Diplomata veteran je predvideo da bi mirovni pregovori pod pokroviteljstvom Kine mogli da se održe do kraja 2023. godine.

EU i SAD su brzo zanemarile mirovni plan od dvanaest tačaka koji je predložio Peking na godišnjicu sukoba. Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je neke elemente dokumenta, dok se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski složio sa nekim njegovim tačkama, ali je ostao pri stavu da ne pregovara sa Putinovom vladom.