Šolc: Putin ne plaši Evropu

Šolc: Putin ne plaši Evropu

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina za „militarizaciju” vlasti.

„Putin će 9. maja rasporediti svoje vojnike, tenkove i rakete u Moskvi“, rekao je Šolc Evropskom parlamentu u Strazburu u utorak, misleći na paradu u ruskoj prestonici kojom se slavi pobeda nad nacističkom Nemačkom.

„Nećemo biti zastrašeni takvom silom. Ostajemo nepokolebljivi u našoj podršci Ukrajini“, dodao je Šolc.

Nemačka kancelarka je o tenkovima govorila u množini, međutim, na paradi u Moskvi je bio samo jedan tenk T-34-85 iz Drugog svetskog rata. Očigledno, ovo je povezano sa teškim gubicima ruske vojske u Ukrajini.

Šolc će se u utorak obratiti poslanicima EP. Očekuje se da će kancelarka podeliti svoje stavove o trenutnoj situaciji i budućnosti Evropske unije u trenutku kada unija pokušava da se preorijentiše globalno.

Podsetimo, berlinska policija je saopštila da se priprema za posetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog „sredinom maja“, iako činjenica posete još nije potvrđena.

Ranije su Bild i Berliner cajtung javili da bi predsednik Ukrajine trebalo da stigne u Nemačku 13. maja na poziv saveznog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera. Sledećeg dana, Zelenskog je trebalo da zvanično primi kancelar Olaf Šolc.

Nakon toga, t-online je preneo da bi Zelenski mogao da otkaže posetu Nemačkoj zbog curenja informacija o njemu.

Ukoliko predsednik Ukrajine ipak ode u Nemačku, verovatno će učestvovati na dodeli nagrade Karlu Velikom u Ahenu 14. maja. Tu će biti prisutni Olaf Šolc, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.