Hormonska terapija povećava mineralnu gustinu kostiju lumbalne kičme, štiti od gubitka koštane mase

Hormonska terapija povećava mineralnu gustinu kostiju lumbalne kičme, štiti od gubitka koštane mase

Kako populacija i dalje stari, sve je veći fokus na zdravlje kostiju i minimiziranje preloma kako bi se održala mobilnost. Nova studija sugeriše da različite vrste hormonskih terapija ne samo da povećavaju mineralnu gustinu kostiju lumbalne kičme (BMD) kod žena u postmenopauzi, već i štite od gubitka kostiju, čak i nakon što su hormoni prekinuti. Rezultati studije su objavljeni onlajn u  časopisu Menopauza.

Osteoporoza je uobičajeno iscrpljujuće stanje, sa oko 14 miliona slučajeva samo u Sjedinjenim Državama. Karakteriše ga smanjena BMD i povećan rizik od krhkosti kostiju što dovodi do bolova, fraktura i invaliditeta, često je povezan sa nedostatkom estrogena. Ovo objašnjava zašto žene u postmenopauzi imaju veći rizik od razvoja osteoporoze od starijih muškaraca.

Hormonska terapija (HT), uključujući kombinacije samo estrogena i estrogena-progestagena, široko se koristi za prevenciju i upravljanje osteoporozom, iako postoje oprečne studije o dugotrajnim prednostima nakon prestanka upotrebe hormona.

U ovoj studiji, koja se zasniva na podacima iz stvarnog sveta od više od 6.000 žena u postmenopauzi uključenih u nacionalnu anketu o zdravlju i ishrani, istraživači su pokušali da procene povezanost različitih vrsta hormonskih preparata sa BMD, gubitkom kosti u postmenopauzi (osteopenija), i postmenopauzalna osteoporoza. Takođe su istraživali efekat povlačenja HT-a. Proučavano je više terapija, uključujući oralne kontraceptivne pilule, pilule samo za estrogen, kombinovane pilule estrogen-progestogen i flastere samo za estrogen.

Na osnovu rezultata, istraživači su zaključili da su sve terapije procenjivale povećanu BMD lumbalne kičme kod žena u postmenopauzi. Osim flastera koji sadrže samo estrogen, svi oblici HT dodatno su pružali zaštitu od osteopenije. Ove koristi su se zadržale i nakon što su hormonski preparati prekinuti. Međutim, nije pronađena povezanost između HT i prevalencije osteoporoze.

Rezultati studije objavljeni su u članku „Povezivanje hormonskih preparata sa mineralnom gustinom kostiju, osteopenijom i osteoporozom kod žena u postmenopauzi: podaci iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani 1999-2018.

„Ova velika studija poprečnog preseka pokazala je da su trenutna i prethodna upotreba više vrsta hormonskih terapija, uključujući kombinovanu hormonsku kontracepciju koja se koristi kod žena u premenopauzi i hormonske terapije u menopauzi, bila povezana sa zaštitom kostiju kod žena u postmenopauzi i da su ovi efekti potrajali nakon prekida lečenja. Potrebna je dodatna studija da bi se istražio uticaj vremena od prestanka hormonske terapije, kao i različiti efekti različitih doza i formulacija na zdravlje kostiju, uključujući rizik od preloma,“ kaže dr Stefani Faubion, medicinski direktor NAMS-a.