Bajron Alen tuži Mekdonalds zbog navodnog laganja o posvećenosti crnim medijima

Bajron Alen tuži Mekdonalds zbog navodnog laganja o posvećenosti crnim medijima

Medijski preduzetnik Bajron Alen podneo je drugu tužbu protiv Mekdonaldsa (MCD.N) zbog navodnog odbijanja lanca brze hrane da se oglašava u medijima u vlasništvu crnaca.

U žalbi podnetoj prošle nedelje u Los Anđelesu, Allen’s Entertainment Studios Netvorks Inc i Veather Group LLC rekli su da je McDonald’s „lagao“ kada se u maju 2021. obavezao da će povećati nacionalnu potrošnju na oglase u medijima u vlasništvu crnaca na 5% sa 2% do 2024. godine.

Alen je rekao da će znati da li McDonald’s poštuje to obećanje jer njegova Allen Media Group predstavlja više od 90% medija u vlasništvu crnaca. Rekao je da se oslanjao na obećanje Mekdonaldsa kada je tražio nove poslove od kompanije, ali je bio odbijen.

Tužbom se traži 100 miliona dolara plus kaznena odšteta zbog navodnog kršenja kalifornijskog zakona protiv prevara protiv davanja lažnih obećanja McDonald’som.

Alenov slučaj je dodatak njegovoj federalnoj tužbi od 10 milijardi dolara u kojoj se kaže da praksa oglašavanja Mekdonaldsa predstavlja „rasni stereotip“ koji krši savezne i kalifornijske zakone o građanskim pravima.

U saopštenju, McDonald’s je rekao da je ponosan na svoj rekord ulaganja u različite zajednice i partnere.

„Bajron Alen podnosi neosnovane tužbe kao deo javne klevetničke kampanje protiv naše kompanije kako bi pokušao da napuni svoje džepove“, navodi se. „Nećemo biti prinuđeni ovim taktikama ‘in terorizma’ i branićemo se energično.

Alen je u sopstvenoj izjavi rekao: „Tokom pokreta Black Lives Matter, stotine korporacija su se zaklele Crnoj Americi… McDonald’s je jedna od onih korporacija koja je lagala i davala lažna obećanja.

U sudskom podnesku od 21. aprila, advokati Mekdonaldsa rekli su da je posredovanje u rešavanju Alenove tužbe od 10 milijardi dolara bilo neuspešno, i optužili Alena da je pokušao da „uznemirava i natera Mekdonalds u nezasluženo rešenje“.

McDonald’s je citirao otvoreno pismo Alena koje je objavljeno u Chicago Tribune-u 19. aprila, dan prije zakazanih razgovora, u kojem se napada njegov navodni „užasan sistemski rasizam protiv crnaca“.

U pismu se takođe poziva na smenu glavnog izvršnog direktora Krisa Kempčinskog i upravnog odbora Mekdonaldsa. Alenov portparol nije odmah odgovorio na zahtev za komentar u ponedeljak.