Erdogan optužuje opoziciju za provokacije uoči tesnih izbora u Turskoj

Erdogan optužuje opoziciju za provokacije uoči tesnih izbora u Turskoj

Turski predsednik Tajip Erdogan optužio je u ponedeljak opoziciju za izazivanje nereda i stavljanje na stranu terorista u vatrenom govoru nekoliko dana nakon bliskih i sve neujednačenijih izbora.

Čini se da je Erdogan sugerisao da su njegovi protivnici podstakli sukobe dan ranije kada je masa gađala ključnu opozicionu ličnost u istočnom gradu Erzurumu, uporištu predsednikove AK Partije (AKP).

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Erdogan suočava sa najvećim izbornim izazovom u svojoj karijeri na predsedničkim i parlamentarnim izborima koji će se održati 14. maja.

Demonstranti su u nedelju bacali kamenje na gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, člana glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) koji će biti potpredsednik ako opozicioni Kemal Kiličdaroglu pobedi na predsedničkim izborima.

Dan kasnije, na drugoj strani Turske, tokom mitinga u gradu Jedrenu na zapadu zemlje, Erdogan je optužio opoziciju da je „pro-LGBT“ i „pripada teroristima“.

Analitičari kažu da je pojačao retoriku u pokušaju da učvrsti svoju privlačnost među konzervativnim i nacionalističkim glasačima.

„Oni (opozicija) pokušavaju besramno da oklevetaju naše gradove praveći scenu sopstvenim provokacijama“, rekao je Erdogan, ne osvrćući se direktno na događaje u Erzurumu.

Oni traže pokriće za svoj perspektivni poraz na izborima provociranjem i vređanjem ljudi“, dodao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu takođe je optužio opoziciju za podsticanje nasilja u Erzurumu.

Sojlu je rekao da je Imamogluova supruga isprovocirala masu tako što je stavila znak „V“ na još jednom skupu prošle nedelje – gest za koji je rekao da se odnosi na zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK).

„Ljudi Erzuruma imaju veliku osetljivost na nacionalizam. Ako odete u ove gradove i provocirate ih zbog njihove osetljivosti, onda ne daj Bože“, rekao je Sojlu u direktnom prenosu kasno u nedelju.

Imamoglu je u ponedeljak održao još jedan miting u centralnom gradu Konji, još jednom uporištu AKP.

„Mogu da nas gađaju kamenjem, ali mi ćemo odgovoriti ružama“, rekao je on.

„Agitatori će prvo naučiti lekciju od nacije na glasačkoj kutiji, a zatim će im se suditi pred nezavisnim sudovima za njihova nedjela“, dodao je Imamoglu.