U Crnoj Gori je pozvano na predaju vatrenog oružja u pozadini pucnjave u Srbiji

U Crnoj Gori je pozvano na predaju vatrenog oružja u pozadini pucnjave u Srbiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore podsetilo je u ponedeljak građane na mogućnost predaje vatrenog oružja uz oslobođenje od odgovornosti, usred dve pucnjave u Srbiji.

U skladu sa zakonom o oružju, Crna Gora ima program „Poštuj život – vrati oružje“, koji omogućava građanima da dobrovoljno predaju vatreno oružje policiji u zamjenu za oslobođenje od odgovornosti.

„Od stupanja na snagu zakona o oružju pa do danas građani su dobrovoljno predali 2.011 jedinica lakog naoružanja, 291 minsko-eksplozivna sredstva (najčešće ručne bombe), 1.118 jedinica delova za oružje, 35.571 metaka različitog kalibra, “, napominje crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tamo su građani takođe pozvani da se jave policiji ukoliko znaju za slučajeve nedozvoljenog držanja oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je ranije, kao što je poznato, pozvalo sve građane koji poseduju neregistrovano oružje da ga predaju do 8. juna.

Poziv je usledio nakon dve masovne pucnjave – u školi u Beogradu 3. maja i na periferiji srpske prestonice 4. maja – u kojima je ubijeno po osam osoba. Osumnjičeni u oba slučaja – 13-godišnji tinejdžer, odnosno 20-godišnji mladić – nalaze se u pritvoru.

Posle pucnjave, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je opsežne zakonske izmene za pooštravanje kontrole nošenja malokalibarskog oružja. Ministar prosvete podneo je ostavku.

Opozicione stranke, koje optužuju vladu Ane Brnabić da nije sprečila dva zločina, pozvale su svoje pristalice da se pridruže antivladinom maršu u ponedeljak uveče u Beogradu.