Uzbekistan raspisuje vanredne predsedničke izbore za 9. jul

Uzbekistan raspisuje vanredne predsedničke izbore za 9. jul

Lider Uzbekistana u ponedeljak je raspisao vanredne predsedničke izbore za jul, a najava je usledila nedelju dana nakon što je ustavni referendum produžio mandat sa pet na sedam godina.

Predsednik Šavkat Mirzijojev je u drugom mandatu, maksimalno dozvoljenom ustavom. Ali referendumski pasoš mu omogućava da iznova započne brojanje mandata i da se kandiduje za još dva, što povećava mogućnost da bi 65-godišnji lider mogao da ostane na funkciji do 2037. godine.

Pre referenduma, mnogi analitičari su očekivali da će on započeti prebrojavanje tek kada bi mu sadašnji mandat istekao 2026. godine.

Nije odmah bilo jasno ko će se takmičiti na predsedničkim izborima 9. jula, ali Mirzijojev gotovo da nije imao šanse da izgubi. On je dominirao uzbekistanskom politikom otkako je preuzeo vlast nakon smrti dugogodišnjeg lidera Islama Karimova 2016.

Mirzijojev je uveo reforme koje su ublažile drakonsku politiku Karimova, ali zemlja je i dalje snažno autoritarna bez značajnije opozicije. Sve registrovane političke stranke su lojalne Mirzijojevu.