Simens i SAP kažu da nacrt zakona EU o podacima dovodi u opasnost poslovnu tajnu

Simens i SAP kažu da nacrt zakona EU o podacima dovodi u opasnost poslovnu tajnu

Nemački proizvođač poslovnog softvera SAP i nemačka inženjerska kompanija Simens pridružili su se američkim tehnološkim gigantima u kritikama nacrta zakona EU o korišćenju podataka koje generišu pametni uređaji i drugi potrošači, prenosi Rojters.

Zemlje EU i zakonodavci EU rade na detaljima Zakona o podacima, koji je Evropska komisija predložila prošle godine pre nego što može da bude usvojen kao zakon.

Nacrt zakona, koji se odnosi na potrošačke i korporativne podatke u EU, deo je skupa zakona koji imaju za cilj suzbijanje moći američkih tehnoloških giganata i pomoć EU da postigne svoje digitalne i zelene ciljeve.

Američke kritike su uključivale da je predloženi zakon previše restriktivan, dok nemačke kompanije kažu da bi odredba koja primorava kompanije da dele podatke sa trećim licima radi pružanja naknadnog tržišta ili drugih usluga zasnovanih na podacima mogla da ugrozi poslovnu tajnu.

„Rizikuje da potkopa evropsku konkurentnost obavezujući deljenje podataka – uključujući ključno znanje i podatke o dizajnu – ne samo sa korisnicima, već i sa trećim stranama“, napisale su kompanije u zajedničkom pismu predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen, šefici antimonopolskog odbora EU Margret Vestager i šefu industrije EU Tijeri Breton.

„U stvari, to bi moglo značiti da će kompanije iz EU morati da otkriju podatke konkurentima iz trećih zemalja, posebno onima koji ne posluju u Evropi i protiv kojih bi zaštitne mere Zakona o podacima bile neefikasne“, kažu oni.

Među potpisnicima pisma od 4. maja, koje je Rojters video, bili su izvršni direktori dve kompanije, Siemens Healthineers, nemačka kompanija za medicinsku tehnologiju Brainlab, nemačka softverska kompanija DATEV i lobistička grupa DIGITALEUROPE.

U pismu se poziva na zaštitne mere koje bi omogućile kompanijama da odbiju zahteve za deljenje podataka tamo gde su poslovne tajne, sajber bezbednost, zdravlje i bezbednost ugroženi i da se obim uređaja obuhvaćenih zakonodavstvom ne bi trebalo proširivati.

Što se tiče odredbe koja omogućava korisnicima da se prebacuju između različitih provajdera u oblaku, kompanije kažu da bi zakonodavstvo trebalo da sačuva ugovornu slobodu omogućavajući korisnicima i provajderima da se dogovore o ugovorima koji najbolje funkcionišu za svaki poslovni slučaj.