Erdogan  na predizbornom skupu nazvao opoziciju ‘pro-LGBT’

Erdogan na predizbornom skupu nazvao opoziciju ‘pro-LGBT’

Turski predsednik Tajip Erdogan optužio je opoziciju da je „pro-LGBT“ na mitingu u Istanbulu u nedelju, pošto je pojačao svoju retoriku protiv svojih protivnika nedelju dana pre, kako se očekuje, tesnih izbora, piše Rojters.

Na drugom mestu, demonstranti su bacali kamenje na gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, člana glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP), tokom predizbornog mitinga u istočnom gradu Erzurumu, uporištu Erdoganove AK partije (AKP).

Imamoglu je kasnije tvrdio da je devet osoba povređeno na tom događaju.

U Turskoj će 14. maja biti održani predsednički i parlamentarni izbori, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Erdogan suočava sa svojim najvećim izbornim izazovom u dve decenije na vlasti.

Na svom mitingu u Istanbulu, predsednik je apelovao na svoju konzervativnu muslimansku biračku bazu.

„AK Partija i druge stranke u našem savezu nikada ne bi bile pro-LGBT, jer je porodica za nas svetinja. Zakopatićemo te pro-LGBT u glasačku kutiju“, rekao je on okupljenima.

Erdogan je poslednjih godina pooštrio svoju retoriku protiv LGBT zajednice, često etiketirajući članove kao „devijantne“.

U nedelju je takođe napao svog ključnog izbornog rivala Kemala Kiličdaroglua, koji je na čelu glavnog opozicionog saveza.

„Moj narod neće dozvoliti da pijanci i pijanci izađu na scenu“, rekao je Erdogan. „Gospodine Kemal, možete piti bure od toga, ništa vas ne može izlečiti“, rekao je.

„Moja nacija će dati neophodan odgovor 14. maja. Nećemo dozvoliti Kiličdarogluu, koji je ruku pod ruku sa teroristima, da podeli našu domovinu“, rekao je Erdogan.

Erdogan je takođe optužio Kiličdaroglua da dobija podršku od zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koja vodi pobunu od 1980-ih u kojoj je ubijeno više od 40.000 ljudi. Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju je terorističkom grupom.

Opozicija je ranije osudila tvrdnje Erdogana koji ih povezuje sa teroristima kao retoriku kampanje koja izaziva podele i opasnu.

Na događaju u Erzurumu, gradonačelnik Istanbula Imamoglu, koji bi postao potpredsednik ako Kiličdaroglu pobedi na izborima, obraćao se svojim pristalicama sa vrha otvorenog autobusa kada su neki članovi gomile bacali kamenje na njega i njegove pristalice u masi, prikazan je video snimak.

Imamoglu je prekinuo govor i napustio mesto događaja u autobusu.

„Odlazimo zbog vaše bezbednosti“, rekao je Imamoglu svojim pristalicama i dodao da će podneti krivičnu prijavu protiv guvernera Erzuruma i šefa policije zbog dopuštanja nasilja.

Na snimcima se vidi da je najmanje jedna osoba ranjena u lice.

„Guverner Erzuruma je nazvao i rekao mi da je sedam osoba ranjeno. Razgovarao sam sa devetoro ranjenih u ovom trenutku“, rekao je kasnije u tvitu.

Na predsedničkim izborima 2018. Erdogan je osvojio 72 odsto glasova u Erzurumu.