Arsenal je pobedio Njukasl sa 2:0

Arsenal je pobedio Njukasl sa 2:0

Arsenal nije pokazao znake podizanja bele zastave u trci za titulu u Premijer ligi pobedom od 2:0 nad Njukasl junajtedom u nedelju i smanjio zaostatak za liderom Mančester Sitijem na jedan bod.

Poraz bi ostavio Arsenalove nade o prvoj tituli od 2004. godine da visi o koncu, ali briljantan udarac Martina Odegaarda i autogol Fabijana Šara zapečatili su vitalnu pobedu.

Njukasl, koji je želeo da učvrsti treće mesto i napravi veliki korak ka finišu među prva četiri, dominirao je rano, ali je slatki udarac Odegaarda posle 14 minuta doveo goste u vođstvo.

Šar je zatim nehotice skrenuo centaršut Gabrijela Martinelija za 20 minuta do kraja.

Siti, koji je pobedio 10 uzastopnih utakmica da bi uhvatio, a zatim prepravio Arsenal, ima 82 boda iz 34 utakmice, dok su Tobdžije na 81 odigrale utakmicu više.

Njukasl ostaje treći sa 65, ali bi Mančester junajted mogao da ih pretekne kasnije u nedelju ako pobedi Vest Hem junajted.

Ako je ikada postojao test odlučnosti tima Mikela Artete iz Arsenala, to je bio put na Sent Džejms park da se suoči sa ekipom Njukasla u pokušaju da se vrati u Ligu šampiona nakon dve decenije odsustva.

Takođe su imali gorko sećanje na poraz od 2-0 od Njukasla pre godinu dana koji je uništio njihova četiri najveća nada.

Ali ova ekipa Arsenala, uprkos nedavnim kolebanjima koja su ih koštala prvog mesta, napravljena je od mnogo strožih stvari.

„Poruka (Sitiju) je da ćemo da radimo što je moguće više u tri utakmice i da ćemo gurati, a ako Siti propadne, mi ćemo biti tu da pokupimo figure“, rekao je golman Aaron Ramsdale.

Arsenal je imao sreću da je preživeo rani napad sa Džejkobom Marfijem iz Njukasla koji je u drugom minutu udario u podnožje stative, a Aleksander Isak je primorao Remsdejla na prvu od nekoliko važnih odbrana.

Njukaslu je potom dosuđen jedanaesterac nakon što je Jakub Kivior blokirao udarac Bruna Gimaraeša, a sudija Kris Kavana pokazao je na tačku zbog očiglednog igranja rukom.

Ali nakon VAR provere, odluka je poništena na očigledno olakšanje gostiju.

Arsenal je potom poveo svojim prvim udarcem pošto je inspirativnom Odegaardu bilo dozvoljeno previše vremena i poslao je klizanje unutar stative izvan šesnaesterca.

Gosti su bili razorno efikasni u kontranapadu, a Odegaard je bio u središtu njihovog najboljeg rada, puštajući Martinelija koji je primorao Nika Poua na pametnu odbranu.

Pope je ponovo priskočio u pomoć Njukaslu u nadoknadi vremena na kraju frenetičnog prvog poluvremena, sprečivši udarac Odegaarda nogama nakon što je Norvežanin izgledao favorit za gol.

Drugo poluvreme je počelo na skoro identičan način kao i prvo sa Marfijevim centaršutom koji su Isak i Ramsdejl na neki način sprečili da Schar udari glavom na stativu.

Arsenal je ipak bio pretnja na odmoru, a Martineli je pogodio prečku.

Brazilac je to završio dok je nosio loptu niz levu stranu pre nego što je ubrzao do linije i ubacio u niski centaršut koji je odbio nesrećnog Šara u mrežu.

„Dobra marža za nas danas i jednostavno smo izašli na njihovu pogrešnu stranu“, rekao je trener Njukasla Edi Hou. „Ako Džejkobova šansa uđe na početku, to je potpuno druga utakmica.