Cene maslinovog ulja dostigle su maksimum u poslednjih 26 godina zbog suše u Španiji

Cene maslinovog ulja dostigle su maksimum u poslednjih 26 godina zbog suše u Španiji

Cene maslinovog ulja porasle su na rekordne nivoe zbog dugotrajne suše u Španiji, najvećem svetskom proizvođaču i izvozniku ovog proizvoda.

Cene su od juna porasle za više od 60 odsto, a stručnjaci upozoravaju da će potrošači morati da se pripreme za dalja povećanja. Ozbiljna suša koju Španija doživljava od prošlog leta sada ugrožava globalnu ponudu maslinovog ulja, uzrokujući skok cena širom sveta.

Podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazali su da su svetske cene maslinovog ulja dostigle 5.989,8 dolara po metričkoj toni, što predstavlja maksimum u poslednjih 26 godina.

„Živimo u situaciji bez presedana“, rekao je Huan Vilar, strateški konsultant za sektor, za Olive Oil Times. „Nikada nije bilo cena maslinovog ulja po poreklu kao što sada vidimo.

Nedavna berba maslina od oktobra do februara dala je prinos 50% manji nego inače zbog izuzetno loših vremenskih uslova. Prema španskom ministarstvu za ekologiju, zemlja je imala 36 uzastopnih meseci padavina ispod proseka.

„Španija je proizvela rod maslinovog ulja od oko 630.000 metričkih tona, što je manje u odnosu na uobičajenu žetvu od 1,4 do 1,5 miliona metričkih tona“, rekao je Kajl Holand, analitičar za uljarice i biljna ulja u Minteku, za CNBC.

Analitičari upozoravaju da bi bez povećanja padavina u Španiji cene maslinovog ulja mogle ostati na sadašnjem povišenom nivou još neko vreme.