Niš formira Savet za bezbednost kako bi ohrabrio prosvetare, roditelje i đake

Niš formira Savet za bezbednost kako bi ohrabrio prosvetare, roditelje i đake

U toku sutrašnjeg dana u Nišu će biti formiran gradski Savet za bezbednost u čijem sastavu biće predstavnici grada, policije, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, prihvatilišta i savetovališta za mlade, najavila je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je novinarima kazala da će zbog tragedije u školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Smedereva i Mladenovce, ljudi u Nišu koji smatraju da im je potrebna stručna pomoć moći da je dobiju putem telefona koji će za tu namenu posebno biti otvoren.

Sotirovski je rekla da će se članovi Saveta za bezbednost sastajati vrlo često kako bi „ohrabrili“ direktore, nastavnike, roditelje i decu.

„Moj utisak je da pojedini direktori osnovnih škola pre pribegavaju da sakriju vršnjačko nasilje, nego da javno ukažu na problem i da od stručnih službi zatraže pomoć. Mislim da to ne smemo kao društvo da dozvoljavamo“, izjavila je Sotirovski.

Ona je kazala da je mišljenja da psiholozi, pedagozi i stručna javnost treba da se maksimalno uključe kako bi se predupredilo sve ono što se smatra vršnjačkim nasiljem.

„Svakako bi trebalo nešto menjati, da li u vaspitanju dece, da li u odnosu prema deci. Moj utisak kao majke je da smo svojoj deci možda previše dozvolili i da nam se to sada vraća kao bumerang“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, tragedije koje su nas poslednjih dana zadesile nemaju nikakve veze ni sa sistemom, ni sa vlašću iako opozicija ovih dana za to optužuje sistem.