Italiji su potrebne dve godine da napusti ruski gas

Italiji su potrebne dve godine da napusti ruski gas

Italija će moći u potpunosti da prekine svoju zavisnost od uvoza ruskog gasa tek za oko dve godine, rekao je Klaudio Deskalci, izvršni direktor italijanske kompanije Eni, za La Stampa, a citira TASS.

Do sada je Rim uspeo da delimično zameni prirodni gas iz Rusije gorivom drugih dobavljača, rekao je Deskalci i dodao da je trenutno zamenjeno oko 30 miliona kubnih metara od 40 miliona kubnih metara.

Potpuno eliminisanje uvoza ruskog gasa nije lak zadatak, smatra Deskalci, jer Italija skoro osam godina nije naglašavala ulaganja u domaću proizvodnju.

On je rekao da se delimični napredak u zameni ruskog snabdevanja može pripisati istorijskim vezama Italije sa zemljama kao što su Egipat, Angola, Alžir, Kongo, Mozambik, kao i u Libiji, gde je Eni nastavio da radi i proizvodi 70 odsto gasa za domaćem tržištu.

Italija se oslanja na uvoz za skoro 75% svoje energije. Početkom 2022. dobijala je 40% svog gasa iz Rusije pre nego što je uvoz kasnije pao zbog sankcija Moskvi i sabotaže gasovoda Severni tok 1.

U oktobru je Eni izvestio da ruski gas čini samo oko 10% uvoza Italije. U cilju diversifikacije snabdevanja, vlada i Eni su se dogovorili da povećaju uvoz iz afričkih zemalja.

Zvanični podaci objavljeni ranije ove godine pokazali su da Italija sada uvozi dvostruko više gasa iz Alžira nego iz Rusije.